Branche debatterer kvalitet i udbud
På tirsdag mødes ingeniører, arkitekter og udførende for at debattere udbud
- Baggrunden for, at vi holder mødet, er, at en række af vores medlemmer kan konstatere, at digitale udbud i stigende grad bliver anvendt, siger direktør i Dansk Byggeri Michael H. Nielsen og uddyber:
- Generelt er vores medlemmer positive over for de muligheder, digitale udbud giver, men en af de problemstillinger, der dukker op, er, at udbudsmaterialerne nogle gange bliver sendt på gaden, inden de er færdigprojekterede. Det kan medføre en lavine af rettelser - især når udbudsprocessen foregår digitalt.
Michael H. Nielsen siger, at man selvfølgelig skal udnytte de digitale muligheder, men at det kræver, at man får et nyt sæt færdselsregler for, hvordan man kommunikerer.
- Vi trænger til en diskussion i branchen om, hvad det er for nogle betingelser, vi giver hinanden - eksempelvis hvor lang tid man kan blive ved med at komme med rettelser, og hvor færdigt laver man udbudsmaterialet, inden det bliver sendt ud, siger han.
Erfaringer med udbud
Chefkonsulent i Dansk Byggeri Jan Alstrøm er en af oplægsholderne til temamødet, og han vil fortælle om entreprenørernes erfaringer med udbud. Det vil han med udgangspunkt i en spørgeskemaundersøgelse, som Dansk Byggeri lavede blandt styringsentreprenørerne for halvandet år siden.
Undersøgelsen, som ikke er en videnskabelig dokumenteret undersøgelse, men som giver et indblik i, hvordan nogle medlemmer oplever udbud og udbudsprocessen, kan ifølge Jan Alstrøm stadig bruges, selv om den ikke er helt frisk.
- Det har været de samme problemstillinger, man har snakket om i branchen sidenhen, og som sådan er der ikke noget, der har ændret sig. Det er en langsigtet proces at ændre de problemstilinger, og derfor er det et vedvarende arbejde at skabe en bedre kultur, siger Jan Alstrøm.
Undersøgelsen peger blandt andet på, at entreprenørerne oplever problemer i forhold til, at udbudsmaterialet er tvetydigt, indeholder modstridende oplysninger eller deciderede fejl og mangler. Desuden viser spørgeskemaundersøgelsen også, at der kommer væsentlige ændringer af projektet i løbet af tilbudsfasen.
Branchens parter
Det er ikke kun styringsentreprenørernes syn på udbud og tilbudsprocessen, der kommer frem til debatmødet. Det rådgivende ingeniørfirma Moe vil blandt andet også være til stedet og holde oplæg om digitale platforme under overskriften: Befrielse eller forbandelse?
Moe vil også deltage i mødets afsluttende paneldebat sammen med Erik Møller Arkitekter, Jakon og en repræsentant fra de offentlige bygherrer, nemlig byggechef på Bispebjerg Hospital Vagn Risby Mortensen. Temaet for paneldebatten bliver ligeledes den digitaliserede udbuds- og tilbudsfase.