23948sdkhjf

En gade hvor den slet ikke får for lidt

Første spadestik til Danmarks Rockmuseum - i Rabalderstræde i Roskilde selvfølgelig
Rabalderstræde er en gade, hvor den slet slet ikke får for lidt, og det blev understreget mandag, da mere end en halv snes års arbejde for at skabe et dansk rockmuseum nåede en foreløbig milepæl med første spadestik.

Ganske vist var der ikke, som Gasolin ellers lovede i 1973, sprut i stride strømme, da kulturminister Marianne Jelved (R) stak den gyldne spade i jorden i Musicon-bydelen i Roskilde.

Og hvor ellers end netop i Rabalderstræde i Roskilde, skal Danmarks Rockmuseum placeres, spurgte kulturministeren, der også syntes at have ventet længe med henvisning til Sam Cookes “It’s Been a long Time Coming".

Rockmuseet skal være et levende sted, der gør rocken til en etableret del af den danske kulturarv - “på sin helt egen måde", som ministeren sagde.

Hvor ellers

Roskildes borgmester Joy Mogensen (S) er ikke overraskende enig med kulturministeren om “hvor ellers" kan et dansk rockmuseum placeres, hvis det ikke skal være i Roskilde - og selvfølgelig skal første spade da også i jorden samtidig med af tusindvis af unge og måske også knap så unge strømmer til festival i byen. Borgmesteren har ikke det mindste problem med at se for sig, at der opstår et nyt ikonisk sted mellem en tidligere betonvarefabriks store fabrikshaller.

Borgmesteren mindedes tidligere og afdøde borgmester i Roskilde Bjørn Dahl (V), som havde været med til at sikre, at rockmuseet blev placeret i Roskilde.

Netop for at ære Bjørn Dahls indsats, var det hans 18-årige søn Johan, der fulgte kulturministeren og tog det andet spadestik.

- Jeg synes, det er en flot måde at mindes min far på, og jeg er stolt af at stå her i dag og på en eller anden måde repræsentere ham, sagde den 18-årige tømrerlærling. Han var naturligvis klædt på til opgaven med sit orange armbånd, der fortæller, at han allerede er stemplet ind til årets Roskilde Festival.

En kulmination

Forinden havde direktøren for Roskilde Museum Frank Birkebæk kaldt spadestikket for kulminationen på 12-13 års arbejde på at realisere ideen om et rockmuseum - en ide som flere gamle rockkoryfæer, blandt andre den tidligere Gasolin-guitarist Franz Beckerlee, har været med til at udvikle.

Men ét er en ide, noget andet er at realisere den, og det har ifølge Frank Birkebæk kun været muligt i kraft af en fremsynet kommune og en række fonde.

Det kommende rockmuseum er tegnet af hollandske stjernearkitekter fra MVRDV sammen med Cobe Arkitekter. Det er entreprenørvirksomheden B. Ny- gaard Sørensen, der skal opføre byggeriet. Arbejdet går i gang i løbet af nogle få uger.

Bidragyderne bag Danmarks Rockmuseum er Roskilde Kommune, Arbejdsmarkedets Feriefond, Realdania, Bikubenfonden, Foreningen Roskilde Festival, Tuborgfondet, Egmont Fonden og Kronprins Frederiks og Kronprinsesse Marys Fond.

Med bidrag fra fondene er projektet til cirka 120 mio. kroner fuldt finansieret.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095