23948sdkhjf

Den flade kurve forsætter i 2014 og 2015

Det private marked holder i øjeblikket byggebranchen på vågeblus
Siden 2010 har aktivitet og beskæftigelse i byggeriet ligget på en flad kurve – og desværre på et meget lavt niveau. Og det billede vil fortsætte i 2014 og 2015, lyder det i en ny konjunkturanalyse 2014 fra Dansk Byggeri.

- Den situation, vi står i nu, er, at hjulene bliver holdt i gang af offentlige byggeprojekter, Boligjob-ordningen og fremrykninger af planlagte projekter. Uden disse tiltag havde vi oplevet et meget voldsomt dyk i antallet af job på omkring 11.000 fuldtidsstillinger i 2013, fortæller adm. direktør Lars Storr-Hansen, Dansk Byggeri, og tilføjer, at vejrguderne har været endnu en hjælpende faktor.

Ingen bedring

Der er således ikke baggrund for at varsle bedre konjunkturer lige om hjørnet.

I Konjunkturanalyse 2014 vurderer Dansk Byggeri en fortsættelse af aktivitet på vågeblus især i den private sektor. Der er således behov for skabe øget investeringslyst i den private sektor.

- Det private boligbyggeri er blevet reduceret kraftigt, og det vil forblive på et meget lavt niveau. Erhvervsbyggeriet er også faldet til et rekordlavt niveau, og med de mange tomme bygninger overalt i landet er der ikke udsigt til en ændring i de kommende år. Både erhvervslivet og de private boligejere holder igen med at investere, siger Lars Storr-Hansen.

Renovering skal trække

Anlægsaktiviteten udgør fortsat kun en fjerdedel af den samlede omsætning i branchen.

- Markedet for renovering og vedligeholdelse samt nybyggeri er fortsat de områder, som skal trække den største del af ordrerne hjem til virksomhederne. Og her har finanskrisen langt fra sluppet sit jerngreb, siger Lars Storr-Hansen, der dog pointerer, at der er store forskelle mellem landsdelene med pæn aktivitet i hovedstadsområdet og omkring Århus og et par andre byområder. Men kommer vi længere væk fra de større byer, så ligger det meget stille.

- Vi er således fortsat glade for alle de opgaver, som kommer vores vej. Men storme, Boligjob-ordningen og de offentlige byggeprojekter har alle en naturlig – eller politisk bestemt – afslutning. Der er derfor behov for varige tiltag, som kan få gang i det private marked.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156