23948sdkhjf

Brugen af stålfiberbeton rykker frem i Danmark

Stålfiberbeton kan spare både tid og penge, hvis det benyttes rigtigt
Stålfiberbeton har fået ny aktualitet. Stålfiberbeton-konsortiet har udarbejdet en designguide og en udførelsesvejledning, der, som magasinet Beton skriver i sin februar-udgave, “ganske banebrydende gør det muligt at anvende selvkompakterende beton, såkaldt SCC, med stålfibre til bærende konstruktioner.

Gevinsterne kan være mange.

Brug af stålfibre i beton kan erstatte og angiveligt forenkle store dele af traditionel armering. Og der skulle være både tid og penge at spare - samt gevinster i form at et bedre arbejdsmiljø.

Brugen af stål er - som det er kendt i branchen - uforholdsmæssig stor, og bliver det for alvor dokumenteret, at holdbarheden måske er bedre end traditionelle løsninger, vil der være et marked for stålfiberbeton i stor skala.

Faktisk er det allerede blevet udført:

Betons temanummer om stålfiberbeton fortæller således om en 30 meter lang underføring af stålfiberarmeret beton i forbindelse med en ny omfartvej ved Slagelse.

Ingeniører klædt på

Underføringen er et af tre domonstrationsprojekter i Stålfiberbetonkonsortiet, hvis arbejde blandt andre giver de rådgivende ingeniører et grundlag for at beregne trækstyrker.

Underføringen er angiveligt banebrydende, da den i praksis har sparet både armering og arbejdstimer.

De to andre demonstrationsprojekter er en bundplade til et regnvandsbassin i Aalborg og en betonelementbro i nærheden af Herning, skriver Beton.

Men at man skal se sig godt for, og at området for stålfiberbeton er komplekst, illustreres af en artikel på maskinbladet.dk, der advarer mod at bruge stålfiberarmeret beton i bunde til siloer i landbruget og andre lagerpladser til dyrefoder.

“Stålfiberbeton er beton med små fibre på størrelse med tændstikker, der blandes i betonen fra fabrikken. Men hvis ensilagen med årene ætser betonen, vil de små fibre blive blotlagt, og kan komme med i foderet," skriver maskinbladet.dk.

Æstetisk

Også rådgiverne ser store fordele i brug af stålfiberbeton, set ud fra et æstetisk synspunkt:

- Jeg er helt vild med rustpletter på overfladen. I stedet for at gøre det til et problem, skal I (betonleverandørerne, red.) gøre det til en dyd. I skal stå ved, at materialiteten er, som den er - ikke prøve at få det til at ligne noget andet, har arkitekt og professor, Jan Søndergaard, KHR Arkitekter, sagt til bladet Beton.

Også Lars Gredsted, formand for stålfiberkonsortiets styregruppe slår fast, at der fra entreprenørerne side kan være store fordele ved at bruge stålfiberbeton:

- Vi kan nedsætte mængden af konventionel armering, sikre en bedre revnefordeling, afkorte byggeperioden og mindske vores følsomhed over for vejrlig. Alt i alt betyder det mere miljøvenlighed og en forbedret produktivitet, siger han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.103