23948sdkhjf

Pas på de offentlige udgifter

Der er rigtig god fornuft i at lade kommunerne spendere lidt i nye bygninger og i nye teknologier, så det kan være med til at drive bygge- og anlægssektoren i en tid, hvor det for alvor kniber med at holde aktivitetsniveauet oppe i branchen.

Så set fra det synspunkt er det en fornuftig kamp, som KL, Kommunernes Landsforening har iværksat for at få fjernet anlægsloftet helt.

Det sker med begrundelse i et stort behov for at investere i fremtiden, og for at få moderniseret bygninger og processer, så det bliver mere produktivt. Og det er sandt nok også fornuftigt at bygge i en tid, hvor byggeomkostningerne ikke er helt så høje, som de er i de gode tider.

Derfor kan det naturligvis godt undre, når finansminister Bjarne Corydon (S) i stedet for at hæve eller fjerne anlægsloftet, i stedet vil sænke det. I dette lys ville det være mere naturligt, om han var lydhør og lod kommunerne investere i fremtiden.

Men sådan er det ikke. Bjarne Corydon vil i stedet sænke anlægsniveauet i kommunerne, for de udgifter er alt for høje og er med til at holde et meget højt offentligt udgiftsniveau, og det niveau skal ned. Det skal blandt andet ske ved at sænke anlægsloftet, så kommunerne ikke får lov at bruge helt så mange penge.

Så hvis finansministeren får magt, som han har agt, så vil der i de kommende år være færre penge at bruge i kommunerne. Det vil naturligvis ramme byggesektoren, som så skal finde sine ordrer andre steder. Problemet er her, at den private del af byggeriet er reduceret kraftigt, og set fra byggebranchens side, vil en reduktion af de kommunale investeringer så ramme dobbelt hårdt, fordi der ikke er andre steder at hente ordrer - inden for landets grænser i hvert fald.

En reduktion i de kommunale investeringer kan således ikke stå alene. Vi er nødt til at stimulere det private byggeri, sørge for ordentlige investeringsrammer og bedre rammevilkår for virksomhederne i byggeriet. Sker det, vil der være en positiv dobbelteffekt i form af en mindre offentlig sektor og mere gang i den private del, som giver beskæftigelse.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.091