23948sdkhjf

Norge kan indeholde stor succes

Norge er mulighedernes land. Men udfordringerne kan være større end forventet, kulturelt, juridisk og økonomisk. Ved et Danske Ark-arrangement øste eksperter af erfaringerne
Et større eksport-arrangement torsdag med Danske Arkitektvirksomheder som vært gjorde flere ting klart for de godt 35 fremmødte arkitekter og landskabsarkitekter:

Norge er et skønt land, et land med penge og store byggepotentialer, ikke mindst fordi befolkningstallet frem mod 2030 forventes at nærme sig de seks mio., med deraf følgende behov for boliger, skoler, institutioner og sygehuse.

Men bjerglandet mod nord kan også være et besværligt land at arbejde i - mere tungt end mange måske forestiller sig, selv om nordmændene helt overordnet oplever danske arkitekter som professionelle, designbevidste og tilpasningsdygtige.

For som eksportrådgiver Malthe Slemming, der til dagligt arbejder på den danske ambassade i Oslo, siger:

- Sproget kan overraskende nok være en større udfordring, end man regner med. Især den mundtlige kommunikation, for djævelen ligger jo i detaljen. Men først og fremmest bør danske rådgivere ruste sig til andre samarbejdsformer og måder at organisere arbejdet, siger Malthe Slemming.

Entreprenør bestemmer

I Norge er der tradition for, at totalentreprenøren bestemmer meget, især over tekniske løsninger og materialevalg. Arkitekten underlægges entreprenøren, og det kan være en svær rolle for selvbevidste danske arkitekter. Derfor er der eksempler på forsøg på “bypass", at den danske arkitekt går direkte til bygherren. Og så bliver der ballade.

- Og det er ikke noget, jeg finder på. Jeg ved det fra norske ejendomsudviklere, der i bedste mening forsøger at give udenlandske arkitekter råd. Arkitekten må kunne leve med de anderledes rollefordelinger, for arkitekten er næsten aldrig projektleder. Til gengæld mærker man flere sejre senere, pointerer Malthe Slemming.

Han tilføjer, at lokalkendskab og at være meget til stede - helst med et kontor - foretrækkes af de fleste norske samarbejdspartnere.

At forsikre sig

Også den norske advokat Leila Marie Bendiksen fra Brækhus Dege Advokathus, anbefalede kraftigt at gøre sig forarbejde.

- Ikke mindst bør man skaffe sig rådgivning til kontraktskrivelse, forsikring af projektet og ophavsret. Samt undersøge de kommende samarbejdspartnere, sørge for retsdækning ved eventuel tvist og tænke i norsk skat, hvis man ansætter i Norge, sagde hun.

Leila Bendiksen tilføjede, at første opgave sjældent bliver en guldrandet, men at den til gengæld kan skabe grobund. Især hvis man kan affinde sig med den mest almindelige situation, nemlig at man som dansk arkitekt bliver henvist til rollen som underleverandør til norske arkitekter.

- Det kan føles som et ubehageligt afhængighedsforhold, men har man sørget for blandt andet at kvalitetssikre kontrakterne, lønner det sig, siger hun.

Også kundechef i MT Højgaard i Norge, Torben Innseth, kom i sit indlæg ind på vigtigheden af at sikre sig - før man går i gang:

- Det kan give lidt mere arbejde i starten, men giver gode chancer for at opleve kompetente entreprenører og leverandører senere, sagde han, men understregede, at der ikke findes nogen “free lunch":

- Det norske byggemarked er om muligt endnu mere traditionelt end det danske. Så dansk design, nytænkning og procestænkning er velkomment. Men man skal passe på faldgruberne.

Gør man det, vil man, ifølge Torben Innseth, kunne opleve store ting i et land, hvis BNP er 40 procent større end Danmarks og hvis bygge- og anlægsmarked er dobbelt så stort.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093