Trods OK-sammenbrud anbefales et ja
Afstemning om løn- og arbejdsforhold for en halv million lønmodtagere er gået i gang
Alligevel anbefaler TL medlemmerne at stemme ja til det mæglingsforslag, som forligsmand Asbjørn Jensen offentliggjorde fredag, og som bliver genstand for urafstemning for godt en halv million lønmodtagere på det private arbejdsmarked.
- Vi anbefaler at stemme ja. Mæglingsforslaget indeholder alle de elementer, som er givet på de øvrige overenskomstområder både med hensyn til økonomiske reguleringer og bløde ting og er det bedst opnåelige, siger Gita Grüning, forbundsformand i TL.
De tre arbejdsgiverorganisationer ønskede mulighed for funktionsløn skrevet ind i overenskomsten. Det vil sige, at ansættelsesforholdet i givet fald ville være uden øvre arbejdstid, og at overarbejdsbestemmelserne sættes ud af kraft.
- Det er en mulighed, der er til stede i overenskomsten med DI, og vi har haft en pragmatisk tilgang til spørgsmålet. Vi krævede til gengæld fri juleaftensdag. Det mener vi var en billig pris, men det ville arbejdsgiverne ikke være med til, og så kunne vi ikke blive enige, siger Gita Grüning.
93 procent blev enige
Med mæglingsforslaget fra forligsmanden er organisationer for både arbejdsgivere og lønmodtagere klar til at tage stilling til de nye overenskomster.
Parterne har selv forhandlet overenskomsterne på plads for, hvad der svarer til cirka 93 procent af de implicerede lønmodtagere. Ud over de 3.000 teknikere i TL er også omkring 6.000 vvsere og 5.000 bygningsmalere samlet op i mæglingsforslaget.
Mæglingsskitsen, der ligger til grund for det egentlige mæglingsforslag, er godkendt af LO og Dansk Arbejdsgiverforening. Mæglingsforslaget omfatter imidlertid en række overenskomster, hvor den ene part ikke er medlem af hovedorganisationerne.
Det gælder således eksempelvis på arbejdsgiverside DS Håndværk & Industri og Skorstensfejerlauget af 11. februar 1778, mens det på lønmodtagersiden er for eksempel Arkitektforbundet og Ingeniørforeningen IDA.
På arbejdsgiverside stemmes der i de fleste tilfælde i kompetent forsamling, mens lønmodtagerne tager stilling ved urafstemning.
Forligsmanden skal have tilbagemeldingerne fra de implicerede overenskomstparter fredag den 11. april. Indtil da er alle varslede konflikter udsat.
Afstemningerne er sammenkædet efter forligsmandsloven. Det betyder, at alle overenskomster under ét enten godkendes eller forkastes.