Fremtidens parcelhus er bygget
Mange af byggebranchens største navne og frontløbere er nu klar med et samlet bud på fremtidens parcelhus
Fremtidens parcelhus skal ikke vedligeholdes, kan tilpasses familiens skiftende behov og hjælper med at holde styr på forbruget af energi.
Sådan lyder det i hvert fald fra Realdania Byg og de mange aktører i det netop færdiggjorte byggeeksperiment Mini-Co2 Husene", der baner vejen for fremtidens CO2-venlige typehus.
I de kommende måneder vil det være muligt at kigge forbi Steensager 2-10 i Nyborg og lade sig inspirere af de mange ideer, i form at seks forskellige familiehuse, der samler de bedste erfaringer i forhold til at mindske CO2-udledning fra vores boliger, så boligejeren i dag kan få fremtidens typehus"med et væsentligt lavere CO2-fodaftryk end før, uden at det koster ekstra.
En af flere brikker
Samfundet har længe været optaget af at sænke det løbende energiforbrug i boligen. Men forbruget af energi i husene er kun én brik i spillet om, hvordan vi mindsker udledningen af drivhusgasser.
Også opførelsen af byggeriet, vedligeholdet og de løbende ændringer, vi laver på huset, sætter markante fodaftryk og bidrager til de 40 procent af landets samlede CO2-udledning, som byggeriet står for.
- En vigtig samfundsudfordring i forhold til klimaforandringer skal gøres konkret. Med de seks huse oplever vi stor brancheopbakning og mange kreative ideer er kommet frem i løbet af projektet, siger adm. direktør i Realdania Byg, Peter Cederfeld.
Eksperiment
Listen over medvirkende er lang og tæller både store veletablerede og små nyere virksomheder fra velkendte navne som Henning Larsens tegnestue, GXN, Arkitema Architects og Statens Byggeforskningsinstitut til nyere navne som Pluskontoret, Lendager Arkitekter, Leth&Gori, og typehusfirmaet Benèe, der vandt den indbudte konkurrence om at bygge det hus, der samler projektet.
De fem første huse er opført som eksperimenter, der undersøger måder at reducere CO2-udledningen på i specifikke faser af et hus liv. Det er ikke tidligere undersøgt tilsvarende grundigt og enkeltvist.
I det sidste hus er der givet et samlet kommercielt bud på at sikre det mindst mulige Co2-fodaftryk i et typehus, og resultatet er bemærkelsesværdige 45 procents reduktion af CO2-fodaftrykket.
De lavthængende frugter
Det er sket ved at indsamle og lære af resultaterne fra de fem første huse i Nyborg.
Her er de opnåede besparelser blevet nøje overvejet og balanceret i forhold til effekt, pris og øvrige gevinster. Man har populært sagt plukket de lavest hængende frugter i hvert tilfælde; det vil sige ved brug af genbrugsbyggematerialer, sparet vedligehold, længere levetid, og ved at man som bruger kan vise omtanke.
Samlet er alle disse erfaringer, ifølge Realdania Byg, udmøntet i et optimalt Co2-reduceret typehus, til samme økonomi som er standard i dag.