23948sdkhjf

EU åbner for at skærpe RUT-register

Afgørelsen ved EU-domstolen åbner for længe ønsket skærpelse af reglerne for udstationerende virksomheder
Kontrollen med udstationerende udenlandske virksomheder kan gøres mere effektiv uden at komme på kollisionskurs med EU-lovgivningen.

Det er essensen i en dom i EU-domstolen. Det ønsker Enhedslisten og fagbevægelsen at udnytte til skærpelse af reglerne for RUT-registret.

Sagen er, at Belgien i en sag mod et polsk firma har fået medhold ved EU-domstolen i en sag om manglende forhåndsregistrering. Domstolen slår fast, at det ikke er i strid med udstationeringsdirektivet, at Belgien forud for en udstationering kræver oplysninger om de udstationerede lønmodtagere.

- Dommen er meget klar, og den betyder, at det er i overensstemmelse med EU-retten, hvis vi kræver, at virksomhederne skal lade sig forhåndsregistrere, inden de påbegynder arbejdet i Danmark, siger Finn Sørensen, Enhedslistens social dumping-ordfører.

Afvist i 2011

Han oplyser, at Enhedslisten allerede ved finanslovsforhandlingerne i 2011 i forbindelse med en pakke med indsats imod social dumping stillede krav om, at de udstationerende virksomheder skulle anmelde sig til RUT forud for arbejde i Danmark.

- Det afviste regeringen dengang som værende i strid med EU-lovgivningen. En tidligere dom fra EU-domstolen siger, at man ikke må forhåndsgodkende udstationerende virksomheder. Nu siger domstolen, at man gerne må forhåndsregistrere. Det vil vi derfor naturligvis foreslå, siger Finn Sørensen.

Han har i første omgang stillet spørgsmål til beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) om, hvilke initiativer, ministeren vil tage i anledning af den ny dom.

- Jeg håber meget, at ministeren vil være med til denne skærpelse af reglerne. Det løser ikke alle problemerne med de udstationerende virksomheder, men det vil gøre kontrollen meget nemmere for myndigheder som Skat, Arbejdstilsynet og politi, og det vil betyde, at fagforeningerne vil kunne komme på forkant og stille krav om overenskomst, når virksomheder begynder at arbejde i Danmark, siger Finn Sørensen.

Regler bør skærpes

I byggefagforeningerne har man læst dommen med interesse og er enig med Enhedslisten i, at konsekvensen af dommen bør være, at Folketinget strammer RUT-reglerne.

- Det er på alle måder en god dom. Den cementerer ikke bare RUT-registret, som visse polske politikere har rejst tvivl om. Den slår samtidig fast, at det er muligt at kræve, at virksomheder anmelder sig forud for en udstationering. Det har vi ønsket længe, fordi det vil forbedre kontrolmulighederne, så et sådan forslag vil få vores varmeste anbefaling, siger Gunde Odgaard, sekretariatsleder i BAT-kartellet.

Han mener i øvrigt, at dommen bør give anledning til, at Danmark i højere grad udfordrer EU-retten, blandt andet i forbindelse med kontrol af udenlandske virksomheder.

- Vi hører gang efter gang, at det eller det må vi ikke på grund af EU. Her er endnu et eksempel på, at vi godt må noget af det, som regeringen hidtil har afvist med henvisning til EU-lovgivningen, siger Gunde Odgaard.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093