23948sdkhjf

Krig på tagpapprodukter på danske tage

Krigen om tagpapmarkedet i Danmark er hård, og der anvendes grove metoder for at holde andre produkter ude
Selvom to danske tagpapproducenter sidder hårdt på det danske marked for tagpap, kæmpes der hårdt om de resterende markedsandele.

De øvrige tagleverandører skal anslået dele 20 procent af markedet. Et marked de to dominerende leverandører har travlt med at holde andre ude af.

Det sker ved hjælp af TOR, Tagbranchens Oplysningsråd, hvori kun de to store danske producenter er medlemmer. Alligevel agerer repræsentanter fra TOR ude på byggepladserne nærmest som myndighed. For eksempel udtager de vareprøver af konkurrenternes tagpapper, sender dem til prøvning, og dernæst meddeler den pågældende bygherre på byggepladsen, hvor prøven er udtaget, at det er en farlig løsning, han har valgt, og at det er bedre at vælge en TOR løsning.

Møder op

- Vi har tilfælde, hvor Tommy Bunch-Nielsen, sekretariatschef i TOR, går ind på en byggeplads og udgiver sig for at være fra "tagpapkontrollen", hvorefter han udtager prøver, sender dem til for eksempel en brandtest, som foregår på et tvivlsomt grundlag, da vi ingen jordisk chance har for at vide, hvordan tagmaterialet er udtaget som prøve eller hvor prøven kommer fra, siger Thomas Christensen fra firmaet Hydrotec, der er leverandør af et udenlandsk tagpapprodukt.

- Det er en ganske urimelig måde at agere på. At det skulle være en "uvildig tagkontrol" er helt til grin. Det kan jeg kun opfatte som om han kun har én interesse, nemlig at miskreditere andre tagprodukter end produkter fra de to virksomheder, han reelt selv repræsenterer, siger Thomas Christensen videre.

Flere sager

Hydrotec har haft flere sager, hvor TOR har forsøgt at spænde ben for firmaets produkter.

Dette er sket ved at TOR under påberåbelse af at være "tagpapkontrollen" har udtaget prøver på byggepladser, og fået foretaget brandtests på prøverne. Resultaterne har været brugt til at skræmme bygherren på den pågældende plads til at indstille brugen af det pågældende materiale, på trods af, at Hydrotec faktisk har fået medhold hos Energistyrelsen i, at produktet som det forelå, var markedsført på lovlig vis.

En af de byggepladser, som Hydrotec har leveret tagpapmateriale til, er det store Navitas-byggeri på Aarhus havn. Her var entreprenørfirmaet Enemærke & Petersen tagentreprenør og benyttede tagpapmateriale fra Hydrotec.

Her troppede Tommy Bunch-Nielsen op en dag sammen med en repræsentant fra en af de to store danske tagpapproducenter, og udtog en prøve af tagdækningen, som var udført med materialet fra Hydrotec.

- Jeg kan bekræfte, at Tommy Bunch-Nielsen har været på byggepladsen, og at han har udtaget prøver af tagpapdækningen på stedet. Det undrede vi os meget over, for det var ikke på vores foranledning, siger projektleder hos Enemærke & Petersen, Peter Henneberg til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Igen besøg

Af en anden byggesag på Fredericia Gymnasium fremgår det det af papirer, som Licitationen - Byggeriets Dagblad er i besiddelse af, at projektets arkitekt er blevet kontaktet af "tagpapkontrollen" der oplyser til den pågældende entreprenør, ESE Entreprise A/S, at den anvendte pap ikke opfylder TOR-kravene.

TOR har også igennem en længere periode haft rundsendt en forklaring til salgskonsulenter om Hydrotec-sagen og den måde, TOR agerer over andre tagdækninger.

Heraf fremgår det blandt andet: "TOR er en erhvervsdrivende fond og har siden sin oprettelse i 1981 blandt andet haft til formål at værne om branchens omdømme gennem saglig oplysning". Videre hedder det: "Når vi støder på firmaer, som sælger produkter med TOR’s betegnelse, men uden at leve op til de krav vi stiller i vore anvisninger, så mener vi det er vores forpligtelse at gribe ind, da kunderne ellers vil blive vildledt."

Vejledning for salgskonsulenter fortæller endvidere om sagen med Hydrotec. Skrivelsen er dog senere blevet fjernet fra TOR’s hjemmeside.

Licitationen - Byggeriets Dagblad har forgæves forsøgt at få en kommentar fra TOR’s sekretariatschef, Tommy Bunch-Nielsen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109