23948sdkhjf

Byggeriet lider samlet af flere erhvervssygdomme

Selvom det går fremad for anlægsbranchen, oplever byggeriet samlet set en stigning i antallet af anmeldte erhvervssygdomme, viser statistik fra Arbejdstilsynet
Muskelsmerter, høreskader og kræfttilfælde. Det går den forkerte vej med antallet af erhvervssygdomme i bygge- og anlægsbranchen - også selvom anlægsbranchen isoleret set klarer sig bedre.

Sammenligner man antallet af anmeldte erhvervssygdomme i 2011 og 2012 med den nyeste opgørelse fra Arbejdstilsynet for 2013, så er der sket en stigning.

Forekomsten af erhvervssygdomme per 10.000 beskæftigede er således steget fra 93 tilfælde i 2011 og 75 i 2012 til 106 i 2013.

I alt er der i bygge- og anlægsbrancen blevet anmeldt 1.618 erhvervssygdomme sidste år. Hermed står branchen samlet set for 7,6 procent af alle de indberettede anmeldelser i 2013. 36 anmeldelser fordeler sig i den forbindelse til “anlægsarbejde", mens “opførelse og nedrivning af byggeri" topper med 909 anmeldelser, og “færdiggørelse af byggeri" følger efter med 973 anmeldelser.

Flere prøver deres ret af

Ifølge Mette Møller Nielsen, arbejdsmiljøchef i Dansk Byggeri kan en del af forklaringen på udviklingen være en generel samfundstendens med, at flere prøver deres ret af.

- Det er ganske problemfrit at anmelde en erhvervsskade, og vi oplever, at flere forsøger sig ad i systemet. Er der først en, der har fået anerkendt en sygdom, så prøver flere andre også. Selvfølgelig skal man se på, hvad det er, der bliver anmeldt, men måske var det en idé at indføre flere anmeldelsessteps, siger hun.

Samtidigt peger Mette Møller Nielsen på, at det kan være svært at sammenligne de forskellige år, da skaderne typisk bygger sig op over længere tid, hvilket hurtigt kan give mulighed for udsving.

I bygge- og anlægsbranchen er det især muskelrelaterede sygdomme, der præger anmeldelserne - men også høreskader og nervesygdomme er fremtrædende. Færrest er antallet af psykiske erhvervssygdomme.

Grundet flere teknologiske hjælpemidler, mere fokus på arbejdsmiljø generelt og bedre undervisning, tror og håber Mette Møller Nielsen imidlertid på, at antallet af erhvervssygdomme er på retur. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra 3F.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.099