Protesterne tager til
Protesterne mod forslag til indlemmelse af Danske Arkitektvirksomheder i Dansk Industri tager til i styrke. Her kort før afstemningen opfordrer 25 mellemstore virksomheder kollegerne til at nedstemme forslaget
Brevet, der blandt andet spørger, hvad DI kan hjælpe arkitekter med, er skrevet tre uger før den store ekstraordinære generalforsamling 17. marts.
På vegne af de 25 medlemsvirksomheder har Peter Thorsen, adm. direktør og partner i Lundgaard & Tranberg, underskrevet opfordringen til at stemme nej til indlemmelsen.
De 25 spørger blandt andet om arkitektbranchens værdier og kultur kan spejle sig i DIs medlemskreds, der i dag rummer 10.000 medlemsvirksomheder, heraf 40 procent produktionsvirksomheder.
Værne om omdømmet
En af underskriverne er Carsten Gjørtz, direktør og partner hos GPP Arkitekter, som spørger, hvad arkitekter har at gøre i selskab med de mange industrivirksomheder:
- Arkitekter har et godt brand herhjemme og i udlandet, og det skal bruges, og jeg er ikke i tvivl om, DI vil vinde meget ved at få arkitekterne med. Men det omvendte vil ikke være tilfældet, mener han.
- Jeg kan frygte for vores kreativitet og muligheder for at være fleksible, siger Carsten Gjørtz, der dog understreger, at brevet ikke skal ses som udtryk for, at virksomheden vil melde sig ud af Danske Ark, hvis slutresultatet bliver en indlemmelse i DI.
- Men der er er risiko for, at vores omdømme kan blive svækket frem for styrket ved en indlemmelse i DI, siger han til Licitationen - Byggeriets Dagblad.
Eller som det er formuleret i brevet til medlemmerne af Danske Ark:
Hvorfor skal den danske arkitektbranche på forhånd lægge navn og renommé bag DIs erhvervs- og arbejdsmarkedspolitiske holdninger og initiativer, som vi muligvis ikke deler? Måske Danske Ark vil vinde styrke som arbejdsgiverforening og her nyde godt at DIs tyngde, men det vil (..) ske på bekostning af profilen som målrettet, fagligt funderet brancheforening og svække Danske Arks mulighed for at sætte sin eget agenda."
Stærkere uden DI
Carsten Gjørtz tilføjer, at der også kan være fordele ved at være med, blandt andet at arkitekterne kommer i organisation med de rådgivende ingeniører og andre videnrådgivere, men:
- Jeg tror, vi vil stå stærkere uden at være en del af DI. Vi udgør et godt og attraktivt brand, men værdimæssigt er der problemer med at være i DI, mener Carsten Gjørtz.
Tomas Snog, chefarkitekt i AI, og Jan B. Sørensen, adm. direktør sammen sted, var i efteråret i et brev til Danske Ark stærkt bekymrede for, at arkitekternes høje krav til grøn omstilling, bæredygtighed, æstetik og handlefrihed vil drukne, når arkiktektstanden sættes i bås med totalentreprenører og industrien.