60.000 boliger er overflødige på landet
Omkring 60.000 boliger i landdistrikterne er overflødige og bør derfor rives ned, mener et forskerteam fra Statens Byggeforskningsinstitut, der i en ny rapport ser nærmere på boligmarkedet i udkantsdanmark
Forskningschef Hans Thor Andersen og et forskningsteam har set nærmere på boligmarkedet uden for de store byer og konkluderer, at som konsekvens af strukturændringerne står vi i dele af landet med mange overflødige boliger, der ikke er efterspørgsel på, og som ikke lever op til dagens standard med hensyn til komfort, energiforbrug og planløsning.
Strukturelt bestemt
På baggrund af Danmarks Statistiks opgørelse af ledige boliger skønner forskerne bag rapporten, at omkring 60.000 af husene er tomme og vurderes som overflødige.
- Årsagen til situationen er strukturelt bestemt og ikke et udslag af konjunkturforandringer. Arbejdspladser inden for landbrug og industri er for længst afløst af serviceerhverv i byerne, hvor boligerne også er koncentreret. Derfor vil boligmarkedet i landdistrikterne heller ikke af sig selv blive bedre i fremtiden, siger Hans Thor Andersen.
Rapporten peger på, at da det er en stor økonomisk opgave for bygningsejerne, lokalsamfundene og kommunerne at nedrive og i nogle tilfælde renovere utidssvarende bygninger, er det værd at overveje mulighederne for at udvikle partnerskaber, hvor stat, kommuner, finansieringsinstitutter, boligejere og lokalsamfund arbejder sammen om en langsigtet indsats.
- Det er ikke nogen let øvelse for kommunerne, da der er mange følelser og sociale hensyn forbundet med ændringerne. Men det tager adskillige år med stort lokalt engagement og diverse offentlige midler samt fondstilskud at stabilisere eller vende en negativ udvikling i småbyer og lokalsamfund gennem nedrivning og byfornyelse. Så det er om snarest at komme i gang, siger Hans Thor Andersen.
De omkring 60.000 boliger anslås at koste 100.000 kroner per nedrivning, hvilket i alt beløber sig til fem til seks mia. kroner.