23948sdkhjf

Nu begynder arbejdet for alvor

Der er ingen tid at spilde, hvis de mange gode intentioner skal føres vellykkede ud i livet, mener arkitektstandens organisationer. Også kommunerne ser frem til en udmøntning af de flotte ord
Ikke færre end fire ministre var i sidste uge mødt op på Carlsberg, da Danmarks nye arkitekturpolitik blev lanceret.

Ikke mindst kulturminister Marianne Jelved (R) modtog tak for det grundige forarbejde, der har inddraget en stor del af branchen.

Partifællen Rasmus Helvig Petersen, som er ny klima-, energi- og bygningsminister, sagde:

- Når Marianne siger, at der er styr på processen, så er der styr på det.

Efter præsentation fra de fire ministre var det tid til spørgsmål og kommentarer fra nogle af de omkring 300 fremmødte til det stort anlagte arrangement.

Hvordan skal det bæredygtige aspekt udmøntes i forhold til statens egne bygninger, var der en tilhører, der ville vide?

Til det svarede bygningsministeren:

- Vi ønsker at det offentlige byggeri skal være med til at trække efterspørgslen og udviklingen i byggeriet. Og når vi renoverer de offentlige bygninger, ønsker vi at gøre det som demonstrationsprojekter, så andre kan se dem, og lade sig inspirere af det. At gøre gamle bygninger så gode som nye, eller bedre end da de var nye, så der bliver taget større hensyn til indeklima og energiregnskabet, det er formålet, sagde Rasmus Helveg Petersen.

Grundigt forarbejde

Natalie Mossin, formand for Akademisk Arkitektforening roste også den nye politik:

- Tak for den grundige proces, som har ført til det gode resultat. Dette er først og fremmest en begyndelse, og de fleste her i salen ser nok frem til en implementering, men at vi nu har fået nogle gode rammer, gør arbejdet langt lettere, sagde hun, og glæder sig over, at der er nedsat et styringsudvalg, der skal fastholde den gode udvikling.

Formålet er nu at holde fast, og her stiller vi os også gerne til rådighed, sagde hun.

Kulturminister Marianne Jelved tilføjede vigtigheden af, at man løbende følger op og via for eksempel konferencer lærer af hinanden.

- Teknologien til for eksempel energibesparelser ændrer sig hurtigt og de forandringer skal vi kunne gribe og gøre nytte af. Men uden bidrag fra de mange branchefolk, som har deltaget i det foreløbige arbejdet, var vi ikke kommet så langt, som vi er nu. Og jeg vil tilføje, at støder I på problemer derude, er det vigtigt at vi får det at vide. Jeg er for eksempel blevet meget opmærksom på udbudsregler i denne proces, sagde hun.

Proces med dialog

Også direktøren i Danske arkitektvirksomheder, Christian Lerche, var glad for den indsats, der fra politisk hold er blevet gjort:

- Vi har efterspurgt en ny arkitekturpolitik og nu anerkender vi resultatet. Og jeg vil gerne takke for den meget inddragende og dialogsøgende proces, jeg har oplevet i et omfang, som ikke tidligere er set. Vi har fra EU fået flere direktiver, blandt andet nyt udbudsdirektiv. Og jeg er glad for, at Marianne Jelved kender til det og de udfordringer, vi oplever. Vi får fra Energi- og Klimaministeriet en ny byggepolitisk strategi og vi får en ny energipolitisk strategi, Det er faktisk størstedelen af vores rammebetingelser, der er i spil i øjeblikket. Og vi lover, at vi gør vores til at få tingene til at hænge sammen, men I må som ministre også love, at I ser sammenhængen mellem tingene, og ikke mindst, at når der skal laves en ny byggepolitik, så bør den også åbne for, at den nye arkitekturpolitik kan føres ud i livet, sagde Christian Lerche.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.09