København sætter byen i et bedre lys
Hovedstaden mere end halverer energiforbruget og udledningen af CO2, når gadebelysningen skifter fra dunkel orange til hvid magi
Kommunen vil halvere både elregning og CO2-udledning, samtidig vil københavnerne blive mere trygge på deres vej gennem natten.
- København er godt på vej til at blive en af verdens mest moderne storbyer, hvor det er tilladt at lege med gadebelysningen. Fremover vil vi med et tryk på en knap kunne skrue op for lyset, når byen er indhyllet i morgentåge. Og vi vil kunne skabe en intim og hyggelig stemning, der giver københavnerne større lyst til at komme og købe ind på en af byens mange handelsgader, siger teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL).
Skræddersyet løsning
Den nye belysningsplan omfatter hele København, hvor lidt under halvdelen af byens gadelamper bliver skiftet ud.
Men hver bydel får sin helt egen skræddersyede løsning, der er blevet til i tæt dialog med københavnerne og byens lokaludvalg.
- København er heldigvis en by med mange meget forskellige bydele. Derfor vil vi ikke tvinge en standardløsning ned over hele byen. Der er stor forskel på arkitekturen og stemningen i de historiske kvarterer i den indre by og i de nye bydele, hvor moderne bygninger i glas og stål har fået lov til at række højere mod himlen. Gadelamperne og lyset skal være med til at understrege det enkelte kvarters særkende, og derfor kommer der 16 forskellige gadelamper rundt om i byen, siger Morten Kabell.
Forskel på blus
Det er ikke kun gadelampernes udtryk, der vil variere. Fremover vil der også være forskel på, hvor meget blus kommunen sætter på lyset. Her vil det være vejens størrelse og anvendelse, der afgør lysstyrken.
På byens mest trafikerede veje, vil der blive skruet mest op for lyset. Det skal være med til at påvirke bilisterne til at holde sig på de store veje, der er bedst egnede til at håndtere biltrafikken.
Om natten, hvor der er færre biler på vejene, kan kommunen dæmpe lyset. Det vil påvirke bilisternes adfærd, så de ikke kører ræs på byens brede gader, når trafikken falder ud på aftenen. Det vil gavne sikkerheden for cyklister og fodgængere.
På gader, hvor kommunen gerne vil fremme et godt handels- og byliv, vil der blive skruet en smule ned for lyset, så mennesker får mere lyst til at opholde sig her. På de mindre beboelsesveje bliver lyset skruet en tak mere ned, så lyset indbyder til mere ro. Uanset lysets styrke vil overgangen fra gadebelysningens nuværende orange skær til et mere hvidt lys dog være med til at øge trygheden.
44.000 gadelamper
Der er sat 266,3 mio. kroner af til fornyelse af gadebelysningen i København.
Fornyelsesprojektet indeholder udskiftning af cirka 20.000 af byens godt 44.000 gadelamper, inklusiv udskiftning af cirka 8.000 lysmaster placeret i byens villaområder.
Udskiftningen starter til sommer og vil vare til udgangen af 2015. Det samlede område for fornyelsen dækker alle bydele og cirka 300 km af byens veje og stier hvoriblandt alle hovedfærdselsårer vil få nye lamper med klart hvidt (dagslys), som kan højne trafiksikkerheden.
Arbejdet med at ændre belysningen går i gang i løbet af foråret 2014 og vil være færdig med udgangen af 2015.