23948sdkhjf

Planer om kvæg blev til gravkøer

Landmanden Henrik Kjær droppede landbruget på sin maskinstation og driver nu entreprenørforretning
- Vi har boet her siden 1990. Egentlig var det planen, at vi bare skulle være her et par år. Så skulle vi videre ud og have en kvæggård. Det har vi så ikke nået endnu.

Henrik Kjær har resigneret over for det dér med landbruget. Planen var en kvæggård. Realiteten er blevet til gravkøer. Ude ved indkørslen til ejendommen, han rykkede ind på for 24 år siden, står skiltet med "Gedved Entreprenørforretning". Og der er ikke en pil på skiltet, der peger i retning af landbrug. Tværtimod.

- De første år var det en landbrugsmaskinstation. Men det stoppede i 2003. Der var for mange nedlægninger i landbruget. Sideløbende havde jeg også lavet lidt entreprenørarbejde, og så droppede jeg landbrugsarbejdet. Dengang var der mig selv og en ansat. I dag har jeg seks mand fast, og der skal ikke være flere. Jeg har ikke ambitioner om at skulle have en virksomhed med 25 mand. Seks-syv stykker passer til Gedved Entreprenørforretning, siger Henrik Kjær.

Dræner for landmænd

Med konverteringen fra traditionel maskinstation til entreprenørfirma er Henrik Kjær en af de maskinstationsindehavere, der har taget springet fuldt ud. Den eneste rest landbrug, der er tilbage i ordrebogen, er drænarbejde for landmænd i det østjyske område.

- Der er ikke repareret dræn her på egnen i mange år. Da kornpriserne steg, skulle landmændene have gang i større arealer, og 2013 blev et stort dræn-år for os. Når vi dræner, bruger vi gravemaskine for at være sikre på at se de eksisterende dræn, vi krydser, fortæller Henrik Kjær.

Men ellers er det jordarbejde, kloakarbejde og nedbrydning, der kalder mest på gravkøerne i Gedved. Og selv om han har været entreprenør i en årrække, løber Henrik Kjær stadig ind i nye arbejdsområder.

Lærerig nedbrydning

- Det med nedbrydning har vi ikke gjort så meget i. Det vil vi til. Vi har netop brækket et parcelhus ned og haft vores første oplevelse med at få lavet en miljø-screening. Det har været meget lærerigt, og det er slet ikke så kompliceret at gøre tingene helt efter bogen, hvis man får fat i de rigtige folk til at hjælpe sig. Så vi er helt sikkert klar til meget mere nedbrydningsarbejde, siger Henrik Kjær.

Det aktuelle vejr aktiverer et arbejdsfelt, der har været et vigtigt element for Gedved Entreprenørforretning i nu en halv snes år.

- Vi har haft vintertjeneste for både kommune og private siden jeg ændrede fra maskinstation til entreprenørvirksomhed i 2003. Når vi salter, er det med seks mand. Når vi rydder sne, er det med 12-14 stykker. Den ekstra styrke er dels nogle freelancere, som kommer og kører med vores grej, og dels eksterne vognmænd, som jeg har aftale med. Vi kører for Horsens Kommune og for en række store virksomheder, hvor vi samtidig har tjansen som hus-entreprenør i det daglige, siger Henrik Kjær.

Meget rører på sig

Blandt de virksomheder, som Henrik Kjær og hans mandskab udfører mange opgaver for, er Danish Crown-kæmpeslagteriet næsten lige på den anden side af Østjyske Motorvej nord for Horsens.

- Lige i øjeblikket har vi rigtig mange tilbud ude, og jeg har en fornemmelse, at meget rører på sig. Vi laver også nogle opgaver i det grønne med anlæg og pasning af græsarealer, siger Gedved-entreprenøren, der også lige skal klemme tid ind til at runde 50 år til sommer.

Den seneste halve snes år har Henrik Kjær været medlem af brancheorganisationen Danske Maskinstationer og Entreprenører.

Her repræsenterer han Horsensegnens Maskinstationer og Entreprenører i entreprenørudvalget med 16 medlemmer fra hele landet.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11