Tjekkede byggefirmaer får lettere lån
Vær skarp og bedre forberedt til bankmøder, og det bliver lettere at få støtte, lyder det fra en bank. Dansk Håndværk råder byggevirksomheder til at stramme op
Tallet på bundlinjen er vigtigt, men selv hvis det seneste har været påvirket af finanskrisen, er det muligt at få finansieret sin virksomhed, hvis man har styr på sine tal og fremtidsvision. Sådan lyder det fra en af de banker, der satser på øget aktivitet inden for håndværk og byggeri, Jyske Bank.
- I forhold til udlån handler det i høj grad om, at vi har tillid til det menneske, der kommer til os med en forespørgsel og et projekt. Selvfølgelig skal firmaets økonomi vurderes, men hvis vi møder en person, der kan argumentere godt for sin sag, er inde i virksomhedens økonomi og ikke mindst har en vision som leder, bliver vi da mere interesseret i projektet, siger Merete Friis, der er direktør for Jyske Banks erhvervsafdeling på Kgs. Nytorv i København.
Massiv kritik af banker
Bankerne har under hele finanskrisen været udsat for massiv kritik fra især byggebranchen og dens organisationer, der mener, at bankerne i alt for høj grad har været afvisende over for at støtte og investere i byggebranchen.
Både Dansk Håndværk og Dansk Byggeri har udført adskillige medlemsundersøgelser, der viser, at firmaerne oplever, at bankerne under finanskrisen har været hårdere end ved dem end andre brancher.
I en Dansk Byggeri-undersøgelse fra 2013 oplevede hver fjerde medlemsvirksomhed, at bankerne var særligt afvisende overfor virksomhedens anmodninger, fordi de er fra bygge- og anlægsbranchen.
Merete Friis afviser, at Jyske Bank har haft en sådan generel politik.
- Vi har ikke været særskilt negative over for byggebranchen, og afvist virksomheder af den grund. Som flere andre brancher har håndværks- og byggebranchen været meget hårdt ramt af finanskrisen, og det har vi måtte tage højde for. Men det er andre tider nu, og vi er klart mere positive også over for denne branchen i dag, siger hun.
De dårlige er væk
Merete Friis mener, at finanskrisen overordnet kan have gavnet byggebranchen.
- Mange af de dårligt drevne virksomheder er blevet sorteret fra, og det har gjort branchen sundere. De virksomheder, der har klaret den, er ofte dem, der har taget de rigtige og nødvendige beslutninger på det rigtige tidspunkt, som eksempelvis at slanke deres virksomhed, siger hun.
Og netop klare lederegenskaber er der brug for, når der rejses kapital.
- Vi er rede til at gå ind i flere projekter i håndværks- og byggebranchen, men det kræver selvfølgelig, at der er tale om solide og gennemtænkte projekter, og vi har tillid til virksomheden. Den tillid kan vi blandt andet også få, hvis virksomheden tidligere har gennemført tilsvarende projekter, siger Merete Friis.
Hun siger, at nogle af de ting, banken værdsætter, er, at lederen er inde i sagerne, kender økonomien i projektet og i firmaet og gerne har en opdateret balance med i banken, der viser, hvordan den aktuelle drift ser ud. De skal have en plan med virksomheden og en medarbejderstrategi, så de eksempelvis ikke løber tør for arbejdskraft. De skal også kende deres kundegrundlag og afgrænsning i markedet. Det lyder som en kompliceret sag, men hun beroliger.
- Det er ikke sådan, at vi forventer en lang enetale og store handlingsplaner. Vi ved godt, at mange inden for branchen er håndværkere, og det er deres metier. Så der behøver ikke at være et oplæg, men vi forventer, at vi møder en person, der er inde i sagerne, og som kan svare på de relevante spørgsmål, siger hun.
En rigtig bestyrelse
En af de ting, som banken lægger vægt på, er, at mesteren eller lederen har nogle "at spille bold op ad", da han ofte er alene med alle de ledelsesmæssige beslutninger i virksomheden. Det bør være en bestyrelse eller mindst et par personer, lederne kan drøfte virksomhedsbeslutninger med. Jyske Bank vil gerne være én af sparringspartnerne for virksomhederne.
Byggeorganisationen Dansk Håndværk er enig med Jyske Bank i, at det er nye tider, og der skal ageres mere professionelt. Organisationen har en række små og mellemstore - ofte ejerledede - håndværksvirksomheder som medlemmer. Dansk Håndværks formand, Niels Techen, ejer og leder selv Helmer Christiansen A/S, der er en tømrer- og snedkervirksomhed med omkring 40 mand.
- Tiden fra før krisen kommer ikke igen. I dag er det helt anderledes hårdt at drive en virksomhed i byggebranche. Man er nødt til at være uhyre tæt på sin virksomhed og minimere omkostningerne konstant, tænke strategi og havde gennemtænkte drifts- og fremtidsplaner, eller er det svært at overleve, siger formanden.
Udskift tantebestyrelsen
Niels Techen mener også, at det er en god idé at etablere en rigtig bestyrelse og ikke en såkaldt tantebestyrelse.
- I mange virksomheder af en vis størrelse som min egen er der stort behov for ens tilstedeværelse i mange sager. Det betyder, at jeg ikke er nok inde i firmaets overordnede økonomi. Derfor besluttede jeg at få en professionel bestyrelse med særlig økonomisk indsigt. Min formand har den kompetence, og han sørger for, at vi ikke glemmer økonomien i det daglige, siger han.
Han ved godt, at en ordentlig bestyrelse kræver tid, og tid er en mangelvare hos mange mestervirksomheder, men det er en god investering. Alternativt kan man få en coach eller netværke. Men byggefirmaer er nødt være mere professionelle i deres virksomhedsdrift.
- Ledelsen af en byggevirksomhed skal være meget stringent i dag, ellers er det svært at være med i morgendagens opløb, siger han.
Niels Techen er dog skeptisk omkring, om det får bankerne til at løsne på kreditklemmen, men derfor skal virksomhederne alligevel professionaliseres.
- Byggebranchen bliver aldrig som før krisen, hvor der var mere plads til at eksperimentere og lave en skævert. I dag skal der konstant tænkes i omkostninger og økonomi. Det er sjove er gået lidt fløjten. Men der er desværre ingen vej uden om, siger Niels Techen.