Frivillig bødebetaling
Når man indfører en sanktion, så skal den nødvendigvis også kunne følges op og efterkontrolleres. Sådan er det med al lovgivning. Det gælder således også arbejdsmiljølov, sikkerhedsbestemmelser og meget andet. Hvis en dansker bliver fotograferet i en fartfælde, går der ikke mange sekunder, før en kuvert med et bødeforlæg er undervejs. Men hvis man som udenlandsk virksomhed dummer sig i Danmark, og derfor får en bøde, kan man tilsyneladende komme af sted med det uden de store repressalier.
Der er ikke alene konkurrenceforvridende. Det er også stik i mod al snusfornuft, og det er også krænkende for den danske retsbevidsthed, at nogle tilsyneladende med simple tricks kan undlade at betale, - og tilmed regne med at kunne slippe.
Det er dog heldigvis sådan, at myndighederne slipper lidt for at blive helt til grin, for en pænt stor del af de udstedte bøder er faktisk betalt.
Man kan bare ikke se, hvor mange af de udenlandske virksomheder, der faktisk har betalt deres bøde. Men til gengæld kan man se, at der er mange overtrædelser af udstationeringsloven, og det ville så under normale omstændigheder betyde, at der er tilsvarende mange bøder.
Men nej. Det magter det danske system ganske enkelt ikke.
Det er fair nok, at danske virksomheder er i konkurrence med udenlandske virksomheder. Men fortsat gælder det altså, at det må være under nogenlunde lige vilkår, og det er det ikke, når der ikke er samme retstilstand for udenlandske virksomheder, som der er for danske.
Omvendt så er der også danske virksomheder, der ikke helt kan finde ud af det, når det gælder lovgivningen. Det er således blot opfølgningen det handler om.