23948sdkhjf

Milliardopgaver bør sendes i udbud

Produktivitetskommissionen fremlagde i går sin sidste delrapport. Send flere offentlige serviceydelser i udbud og drop sociale klausuler, lød anbefalingerne.
Danmark brugte i 2012 ikke færre end 385 mia. kroner på offentlige serviceydelser. Men kun en lille del blev sendt i udbud.

Dermed går det offentlige glip af mulige milliardbesparelser, fordi opgaverne ikke bliver udsat for konkurrence.

Sådan lyder en af hovedkonklusionerne i den sjette og sidste delrapport fra Produktivitetskommissionen, der er nedsat af regeringen.

Ifølge Produktivitetskommissionen er det kun en fjerdedel af de samlede serviceydelser, der bliver skabt konkurrence om, og dermed bruger det offentlige i omegn en af 290 mia. på serviceydelser uden at afprøve, om der findes bedre eller billigere løsninger.

- Det afgørende er ikke, om det er en privat eller offentlig aktør, der får opgaven. Det afgørende er, at der skabes konkurrence. Hvis ikke der er konkurrence, så bliver det lidt af en sovepude, siger formand for Produktivitetskommissionen, Peter Birch Sørensen.

Ikke attraktivt

Produktivitetskommissionens rapport peger på, at offentlige myndigheder i dag ikke gør det attraktivt nok at byde på offentlige opgaver. Blandt andet halter det med at sikre, at potientielle leverandører, herunder udenlandske leverandører, har tilstrækkelig viden om udbuddet, så de kan planlægge deres bud i god tid.

- Det er specielt vigtigt, når det offentlige indgår i offentlig-private partnerskaber (OPP) om store bygge- og anlægsprojekter. I en OPP-kontrakt skal konkurrence nemlig ikke kun sikre den laveste pris på ydelsen. Konkurrence skal også sikre, at forskellige risici prissættes rigtigt i markedet og fordeles mest effektivt mellem den offentlige myndighed og de private aktører, hedder det i rapporten.

- Der er mange, der i dag klager over, at det er besværligt og dyrt at lave offentlige udbud, fordi reglerne er så komplicerede og ikke særlig klare. Vi anbefaler at fjerne en række lovbarrierer i forbindelse med udbud. Udform udbudsmateriale, så det er let tilgængeligt, så så mange leverandører som muligt kan byde på opgaverne. Ikke overraskende er det sådan, at jo flere, der er om buddet, jo billigere bliver det, siger Peter Birch Sørensen.

Fjern sociale klausuler

En af de barrierer, som Produktivitetskommissionen foreslår fjernet, er sociale klausuler.

- Vi foreslår, at man undgår at bruge forskellige klausuler i udbudsmateriale, som ikke har noget at gøre med den opgave, man skal have løst. For eksempel er det almindeligt med sociale klausuler inden for bygge- og anlægsområdet, hvor det kræves, at der oprettes et vist antal elevpladser, hvis man vil være med i konkurrencen om udbuddet. I praksis mindsker det konkurrencen. Man har nogle andre og mere målrettede instrumenter til at nå den slags målsætninger, som er mere effektive at bruge, siger Peter Birch Sørensen.

Et kritikpunkt i rapporten er desuden, at man indtil nu ikke har været gode nok til at dele den eksisterende viden omkring udlicitering.

- Vi anbefaler, at at man sørger for at udbrede de erfaringer der er, til de offentlige enheder, der gerne vil anvende de her samarbejder. Vi foreslår at man opretter en juridisk enhed, der kan yde den form for bistand, siger Peter Birch Sørensen.

Læs reaktioner samt dagens leder.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094