Byggeri efter den menneskelige anatomi
Vinderprojekt skal bane vejen for fremtidens bæredygtige kaserner
Som Licitationen - Byggeriets Dagblad skrev 29. april 2014 bliver Cowi totalrådgiver og leder af et team, der kommer til at bestå af arkitektfirmaet Adept, Arkitektfirmaet Nord as og GHB Landskabsarkitekter.
De skal gennemføre en grøn omstilling af Aalborg Kaserner og dermed realisere et eksempel på Forsvarets ambition om grønne, superfleksible og bæredygtige kaserner. Adept er designansvarlig, Nord ansvarlig for proces og inddragelse og GHB for landskab.
Ambitionsniveauet er højt i vinderforslaget, der under titlen Det grønne kredsløb" viser, hvordan bæredygtige tiltag, maksimal fleksibilitet og markant arkitektur kan tegne fremtiden på danske kaserner. Samtidig viser forslaget, hvordan det er muligt at opfylde Forsvarets omskiftelige behov og samtidig fastholde en klar bæredygtig profil med begrænset ressourceforbrug og CO2-udslip", skriver Cowi i en pressemeddelelse
Fleksible bygninger
Projektleder i Cowi, Jakob Tonsgaard, ser et stort udviklingspotentiale i forslaget, som de næste tre år vil blive realiseret på Aalborg Kaserner.
- Demonstrationsprojektet kan over tid udvikles og indarbejdes på flere kaserner. Der er også et udviklingspotentiale i international sammenhæng, siger Jakob Tonsgaard.
Forslaget omfatter blandt andet tre helt nye bygninger: værkstedsbygningen, multibygningen samt kontor- og indkvarteringsbygningen.
Det særlige er, at de inspireret af den menneskelige anatomi hver især består af en rygrad" og et kredsløb". Rygraden er udtænkt efter byggetekniske principper, der gør den egnet til at forblive på samme placering, og fungerer samtidig som omdrejningspunkt for bygningens mere mobile elementer.
Kredsløbs"-bygningsdelene er fuldt fleksible, demontérbare og multianvendelige og opføres af præfabrikerede dele, der kan flyttes eller omdannes på kort tid.
Selvom rygraden er tænkt som en mere stationær bygningsdel er også den skalérbar og modellerbar.
Fleksibelt landskab
Også det omgivende landskab er tænkt ind i den samlede strategi om maksimal fleksibilitet.
Det sker blandt andet i form af fleksible marklodder", der kan udlægges som græsarealer, engarealer, slås i skov eller inddrages til bebyggelsesareal efter behov.
Foruden markant fokus på et godt indeklima og en bygningsmasse som opfylder fremtidens 2020-krav, arbejder forslaget med en række ressourcebesparende og mobile elementer. Et af disse er en såkaldt biodigester, der kan omsætte orga-nisk affald til varme, el og gødning.
Andre tiltag er et spildevandsrensningsanlæg samt solcellepaneler, der kan følge kredsløbsmodulerne ved flytning.