23948sdkhjf

Komplekst regnestykke for konsortier

Ny vejledning beskriver retningslinjer for lovlig og ulovlig konsortiedannelse
Effektivitetsgevinst og tab ved konkurrencebegrænsning er nøgleord i en ny vejledning om konsortier og konkurrenceloven.

Hvis effektivitetsgevinsten er højere end konkurrencetabet, så er et konsortium lovligt, selvom konsortiets virksomheder er i stand til at løse opgaven hver for sig. Omvendt er konsortiet ulovligt, hvis konsortiet er med til at begrænse konkurrencen i større omfang, end hvad effektivitetsgevinsten er.

Det regnestykke skal Konkurrencerådet, som har sekretariat hos Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, udregne, når det støder på konsortier, hvor der er tvivl om, hvorvidt det er lovligt eller ej.

- I nogle tilfælde er det nemt at vurdere, om man må gå sammen i et konsortium, og andre gange er det mere komplekst. Den nye vejledning beskriver, hvilke overordnede retningslinjer vi vurderer ud fra, når vi skal undersøge, om et konsortium er ulovligt. Men i tvivlstilfælde kræver det konkrete vurderinger, så derfor er vejledningens formål at give et indblik i, hvad vi kigger på, forklarer vicedirektør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Bitten Thorgaard Sørensen.

En blev til tre

Tidligere havde styrelsen en vejledning om konsortier, og den havde fokus på det udbudsretlige i forbindelse med konsortiedannelse.

Den er nu blevet erstattet af tre nye vejledninger. Udover den nævnte vejledning om konsortiesamarbejde i forhold til konkurrenceloven beskæftiger vejledningerne sig med henholdsvis udbud med deltagelse af konsortier samt konsortiedannelse.

- Med de skærpede sanktioner, der er kommet for overtrædelse af konkurrenceloven, er der kommet mere opmærksomhed på området, og vi har oplevet en større efterspørgsel fra virksomhederne i information om, hvordan reglerne er. Vi har fra flere brancheforeninger fået oplyst, at nogle virksomheder har læst den tidligere vejledning forkert, og derfor har vi set et behov for at uddybe den tidligere vejledning, siger Bitten Thorgaard Sørensen.

Et retningsskifte?

Dansk Byggeri er positiv over for de nye vejledninger.

- Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har lyttet til vores grundlæggende kritik. Den tidligere vejledning indeholdt to hårde betingelser om, at ingen af virksomhederne ville kunne klare opgaven alene, og at konsortiet ikke må omfatte flere virksomheder end nødvendigt, siger Johan Iversen Møller, advokat i Dansk Byggeri og uddyber:

- Nu har man i stedet fået et lidt mere positivt og nuanceret syn på konsortier. Der er sket et retningsskifte i den rigtige retning.

Samme regler gælder

Bitten Thorgaard Sørensen mener imidlertid ikke, at der er tale om et retningsskifte.

- Der er ikke sket noget retningsskifte. De samme konkurrenceregler har hele tiden eksisteret. I den gamle vejledning var fokus på udbudsreglerne, og her henviste vi kort til konkurrencereglerne. I den nye vejledning om konsortiesamarbejde i forhold til konkurrenceloven uddyber vi og udtrykker os fuldt ud.

Nuancerne i forhold til de opnåede effektivitetsgevinster og tabet i form af mindre konkurrence har ifølge Bitten Thorgaard Sørensen altid været der.

- Udgangspunktet har hele tiden været, at hvis en virksomhed kan løse en opgave alene, så er det det, den skal gøre, og hvis virksomheden alligevel vælger at indgå i et konsortium, så er det ulovligt, medmindre man opfylder fritagelsesbestemmelsen om, at effektivitetsgevinsten er højere end konkurrencetabet. I forhold til effektivitetsgevinst er det vigtigt, at der ikke kun er tale om gevinster til gavn for virksomhederne i et konsortium, men også gevinster, der gavner kunden. Det skal virksomhederne selv dokumentere, siger hun.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.088