23948sdkhjf

Europæisk byggeri ramt af sene betalinger

65 procent af Europas byggevirksomheder oplever likviditetsproblemer på grund af kunder, der betaler for sent - eller slet ikke betaler. Det viser en ny hvidbog fra Intrum Justitia
Den europæiske byggebranche er hårdt ramt af problemer med kunder, der ikke betaler.

Det fremgår af en ny hvidbog fra kreditstyringsvirksomheden Intrum Justitia. Hvidbogen peger på, at hver anden europæiske byggevirksomhed er overlevelsestruet på grund af sene og udeblevne betalinger.

På europæisk plan må byggebranchen afskrive fire procent af sine tilgodehavender, og 65 procent af de adspurgte byggevirksomheder rapporterer om likviditetsproblemer som følge af sene og udeblevne betalinger. 64 procent af Europas bygge- og anlægsvirksomheder melder, at betalingssituationen forhindrer vækst, mens 53 procent frygter for virksomhedens overlevelse. Hver anden europæiske byggevirksomhed ansætter ikke nye medarbejdere på grund af forsinkede betalinger, og for 39 procent medfører den pressede likviditet, at virksomheden må fyre medarbejdere.

Salgschef i Intrum Justitia Klaus Reimer mener, at tallene bør give de europæiske byggevirksomheder anledning til at udarbejde en kreditpolitik.

- Vores undersøgelse viser, at byggevirksomheder, der oplever likviditetsproblemer på grund af udeblivende betalinger, er steget med 10 procent i løbet af de sidste to år. Og det i sig selv kan vække bekymring. Det er derfor vigtigt, at den enkelte virksomhed tager sine forholdsregler og opsætter en klar politik for, hvordan man kan sikre sig bedst muligt mod tab og alt for sene betalinger. Med andre ord kan udformning af en enkel kreditpolitik samt en skarp rykkerprocedure være nødvendig. Det er vigtigt at få sine penge hjem, da det ellers kan ende med fyringer eller en konkurs - det har vi desværre set alt for mange eksempler på, siger han.

Ikke i mål

Den danske byggebranche klarer sig imidlertid bedre end kollegerne i resten af Europa. Her melder knap hver tredje danske bygge- og anlægsvirksomhed om indtægtstab og presset økonomi på grund af sene betalinger, og 18 procent oplever det som en overlevelsestrussel.

Hver fjerde danske byggevirksomhed rapporterer, at likviditetsproblemer forhindrer virksomheden i at vækste, mens hver 10. af den grund ikke foretager nyansættelser – mod hver anden i den europæiske byggebranche samlet set. I Danmark er det blot seks procent af byggevirksomhederne, som er nødt til at afskedige medarbejdere på grund af forsinkede og udeblevne betalinger.

Større fokus

Det hænger ifølge Jacob Thiel, cheføkonom i Håndværksrådet, sammen med, at der i Danmark er større fokus på betalingsområdet.

- Vi har i Danmark en række nye betalingsløsninger som MobilePay og Swipp, som har fyldt en del i mediebilledet, og dermed været med til at sætte fokus på betaling. Men det er man også nødt til at sætte spot på, for det handler om kroner og ører for virksomhederne, og vi er ikke i mål endnu, siger han.

Der har deltaget over 10.000 virksomheder på europæisk plan i undersøgelsen - 850 fra byggebranchen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094