Nye tider forude
Samtlige erhvervsorganisationer og fagbevægelsen på installationssiden har været lodret imod muligheden for at indføre delautorisationer på blandt andet boligområdet inden for el, vand, afløb og solcelleinstallationer. Derimod har både Dansk Byggeri, DI Byg, Dansk Erhverv og Dansk Metal været tilhængere af de nye muligheder.
Og politisk har lovarbejdet endda også trukket tænder ud. Så meget, at arbejdet senest blev forlænget med en måned.
Det er fuldt forståeligt, at landets installationsvirksomheder af hensyn til sikkerheden ikke har været glade for udsigterne til, at andre typer af virksomheder rykker ind på installationsområdet. For der er med rette et meget stort sikkerhedsmæssigt aspekt, man er nødt til at tage i betragtning, når det gælder vvs- og elinstallationer.
Derfor må tiden vise, om de kontrolforanstaltninger i forhold til sikkerheden, der er sat op i aftaleteksten, virkelig virker. Det er samtidig sikret, at kravene til delautorisationer bliver de samme som for de fuldt autoriserede inden for det pågældende område. Ligeledes skal en ny godkendt uddannelse, der skal sikre de rette kompetencer, godkendes af Sikkerhedsstyrelsen.
Set fra en samlet bygge-og anlægsbranches bord må man dog have for øje, at den nye autorisationslov unægtelig har sine fordele. Loven skaber mere konkurrence; den sikrer mere arbejde og aktivitet i bygge- og anlægsvirksomhederne, og ikke mindst øger den produktiviteten i branchen, hvilket kun kan være i alles interesse.
Der åbner sig dermed helt nye forretningsmuligheder for mange håndværkervirksomheder, som nu får mulighed for at tilbyde helhedsløsninger. Ligeledes sikrer man, at flere med en erhvervsfaglig grunduddannelse nu kan få nye kompetencer.
Flertallet for loven er til stede, og derfor er en samlet bygge- og anlægsbranche også nødt til at se fremad og acceptere de nye tider.