Fagligheden skal med fra start i processen
I artiklen udtrykkes der bekymring for, at ved brug af totalentrepriser bliver arkitekternes faglighed tilsidesat eller undertrykt.
Det er imidlertid ikke tilfældet. Alle entreprenører, som beskæftiger sig med totalentrepriser og for den sags skyld også OPP-projekter, ved, at nøglen til at vinde en totalentreprise- eller OPP-konkurrence er, at på holdet bag bestående af arkitekt, projekterende ingeniører og entreprenør skal alle spille ind med deres spidskompetencer for at vinde konkurrencen. Det er heller ingen hemmelighed at det, som især er udslagsgivende for vinderprojektet, er den arkitektoniske grundide, som ligger bag det tilbudte projekt.
Det, som er afgørende for, om et byggeprojekt bliver en succes eller ej, er, om bygherren får det byggeri, som lever op til hans ønsker inden for den aftalte økonomi, i den aftalte kvalitet og til den aftalte tid. Nøglen til, at det kan ske fyldest, er, at processen fra den første ide til færdigt byggeri styres effektivt.
Rollen med at sidde i førersædet og styre processen kan de entreprenører, som har de nødvendige erfaringer og kompetencer, påtage sig som totalentreprenør sammen med sin arkitekt og ingeniørrådgivere. Jo tidligere en entreprenør bliver tilknyttet en byggeopgave, desto tidligere kan entreprenøren byde ind med sine erfaringer inden for bygbarhed, prisdannelse i markedet, planlægning, logistik, myndighedsbehandling med mere. Derved kan projektet optimeres i et samspil mellem alle involverede parter i en styret proces således, at tiden bliver udnyttet effektivt i sidste ende - ikke kun til gavn for bygherren men også de øvrige involverede parter.
Totalentrepriseformen sikrer, at der fra dag et fokuseres på at opfylde bygherrens ønsker og krav, også hvad angår arkitektoniske kvaliteter, funktionalitet og holdbarhed foruden økonomien. I opgaver udbudt i OPP tilføjer bygherren endnu en dimension ved også at fokusere på totaløkonomien i et byggeris levetid, i hvert fald de første 25 til 30 år.
Erfaringen viser, at i en stor del af de byggeprojekter, som kører af sporet, har ansvaret for styring af processen ikke været entydigt med uklare grænseflader mellem sideordnede parter.
Det medfører ofte suboptimeringer hos de enkelte, som igen hæmmer for totaloptimering af projektet. Når der tillægges en overvejende fokus på prisoptimering af de enkelte fagentrepriser, fører det tit til udbud af ufuldstændige ikke-optimerede projekter, som på udbudstidspunktet ser prismæssigt attraktive ud.
Men inden projektet er fuldført, er der kommet fordyrelser og opstået konflikter om mere eller mindre berettigede ekstrakrav grundet uklart udbudsgrundlag.
For at give produktiviteten i byggeriet et tiltrængt løft skal fokus rettes mod effektiv processtyring og projektoptimering til gavn for totaløkonomien.
Projektoptimeringen sker bedst i samspil mellem de involverede parter, hvor hver part tilfører deres faglighed. De bedste løsninger findes som regel ved at parterne udfordrer hinanden, og synergier opstår ved at faglighederne kombineres til at finde frem til bygbare løsninger, som samtidig har arkitektoniske kvaliteter og god holdbarhed.