Minister sætter skub i forhandlinger om vejlov
Transportministeren vil få forhandlingerne om en ny vejlov i gang igen
Nu vil transportminister Magnus Heunicke (S) sætte gang i forhandlingerne igen.
- Jeg kan forstå, at de politiske forhandlinger indtil nu er gået meget trægt, hvilket er rigtig ærgerligt. Jeg vil gøre mit til snart at få gang i forhandlingerne igen og håber, at de øvrige partier vil være med på en aftale om lovforslaget, skriver Magnus Heunicke i en mail til Licitationen - Byggeriets Dagblad.
Økonomiske sanktioner
Lovforslaget, som har været i høring ad to omgange - senest i efteråret 2012, vil blandt andet gøre det muligt for vejmyndigheder at opkræve bod fra ledningsejerne, hvis deres ledningarbejder varer længere end forventet. Desuden vil vejmyndighederne ifølge lovforslaget kunne lade et arbejde udføre af andre for ledningsejers regning, hvis vilkår i gravetilladelsen ikke overholdes.
Formålet er blandt andet at sikre bedre fremkommelighed på vejene.
- Trængsel på vejene er en af de store syndere i forhold til ressourcespild i samfundet, og jeg vil hellere end gerne bidrage til løsning af trængselsproblemerne ved at give kommunerne flere og bedre redskaber til at komme problemerne til livs, forklarer Magnus Heunicke.
Som Licitationen - Byggeriets Dagblad tidligere har fortalt er ledningsejerne ikke begejstrede for lovforslaget. Dansk Ledningsejerforum, som er en sammenslutning af ledningsejere i Danmark, heriblandt Dansk Energi, Dansk Fjernvarme og TDC, har blandt andet påpeget, at ledningsarbejde er kompliceret, og at økonomiske sanktioner ved overskridelse af tidsfrister kan medføre, at ledningsejerne søger om tilladelse i længere perioder. Derudover slår ledningsejerne fast, at de kun kan hente pengene til de økonomiske sanktioner et sted - nemlig hos forbrugerne.
Forhandlinger med KL
Lovforslaget har sideløbende med de politiske drøftelser været genstand for de såkaldte DUT-forhandlinger mellem Kommunernes Landsforening (KL) og Transportministeriet.
DUT er en forkortelse for Det Udvidede Totalbalanceprincip, som blandt andet sikrer, at kommunerne får de nødvendige midler tilført, når Folketinget ændrer på regler af udgiftskrævende karakter.
Transportministeriet og KL har i forbindelse med DUT-forhandlingerne været uenige om lovforslagets reele besparelsespotentiale.
KL har senest fremsat forslag om en fælles spørgeskemaundersøgelse til kortlægning af ressourceforbruget i kommunerne, men der er ikke lavet nogen egentlig aftale mellem parterne om en sådan undersøgelse.
Transportministeriet forventer at genoptage DUT-forhandlingerne, når der foreligger en politisk afklaring af lovforslaget.
Klarere retningslinjer
Ifølge Transportministeriet har kommunerne efterspurgt klarere retningslinjer for at opkræve økonomisk bod af entreprenører, hvis de bliver forsinkede. Præcis, hvordan de nye regler vil adskille sig fra den mulighed, der eksisterer i dag for at give dagbøder til entreprenører, hvis de ikke overholder tidsfristen, står indtil videre hen i det uvisse, men helt overordnet siger transportministeren:
- Jeg har et forslag til ny vejlov klar, der netop indeholder en række instrumenter til bekæmpelse af trængsel. For eksempel bod, hvis en entreprenør overskrider en aftalt frist, og andre skærpede vilkår samt tiltag, der sikrer bedre koordination af gravearbejder for at undgå, at der graves i øst og vest på samme tid.