23948sdkhjf

Værkfører laver eksisterende skovgrej forfra

Sawo hyrede Jens Christian Abild og byggede en skovafdeling
Det er for sent at opfinde både det varme vand og den dybe tallerken. Andre har allerede været der. Men det er aldrig for sent at starte forfra og lave bedre udgaver af det kendte.

Det er lidt af filosofien bag, når Jens Christian Abild tager opfinderhatten på og begynder at rumstere på Merkurvej i Kolding. Her ligger en af i alt 11 afdelinger af virksomheden Sawo, som er Nordeuropas største leverandør af lasthåndteringsudstyr.

Hvis man tjekker produktoversigten på gigantens hjemmeside, kan man se, at Sawo excellerer i kraner, bagsmækløftere, forskellige typer lad, påhængsvogne og masser af andet tilbehør og grej specielt til lastvognsbranchen. Endnu har firmaet ikke lige fået "Skovudstyr" med. Måske fordi skovmanden lidt lever sit eget liv sammen med tre kolleger "nede i hjørnet til venstre".

Der kommer andre boller på suppen, når der kaldes til Skov & Teknik 2014 torsdag den 22. maj. Når Danmarks største skovbrugsfaglige maskinudstilling afvikles på Langesø Skovbrug ved Morud vest for Odense, deltager Sawo for første gang som udstiller af skovgrej. Og Jens Christian Abild tror på, at et par splinternye frembringelser nok skal få øjenbrynene til at danse på indtil flere fagfolk.

Over et år uden slør

- En fældegriber er jo ikke en ny opfindelse. Men vi kommer med en fældegriber, som vi godt tør kalde markedets stærkeste, og som har både ekstra kraftige gribere, tilt, sav med mulighed for fiskesværd, samt flertræshåndtering i én enhed. Vi har haft en prototype kørende i godt et år, og den kører stadig uden nogen form for slør nogen steder, fortæller Jens Christian Abild.

- Når der normalt udvikles på for eksempel fældegribere, eller fældehoveder om man vil, så tager producenterne typisk en eksisterende griber, som der så bygges sav og tilt på. Det bliver griberen jo ikke stærkere af. Vi er startet forfra og har dimensioneret alt til at fungere som en enhed. Med Hardox- og Veldox-stål, speciel italiensk svejsetråd og for 50.000 kroner ekspanderbolte i et hoved, siger skovgrejets Ole Opfinder i Kolding.

- Det nye fældehoved er døbt Sawo Fældegriber 600. Lav højde på blot 750 mm gør det let at fælde også mellem grenkranse. Vi har placeret saven optimalt, så der saves i savens fulde længde. Modelbetegnelsen refererer til en fældediameter på 600 mm. Hele herligheden vejer blot 475 kg. Akkumulering, eller flertræshåndtering er en mulighed og forøger vægten med 75 kg, fortæller Jens Christian Abild.

Ole Opfinder

Det er fem år siden, han gjorde sin entré hos Sawo, som dermed pludselig fik en afdeling for produktion af grej til skovmaskiner.

- Jeg var ansat hos HedeDanmark i mange år. Så gik selskabet hen og solgte alle skovmaskinerne til eksterne entreprenører. Jeg kom i stedet til Sawo, som ganske vist ikke havde noget med skov at gøre, men som byggede 1500 kvm til mig i enden af værkstedet her i Kolding. Her har jeg så ansvaret for skovmaskiner og tre mand fast til at hjælpe mig på værkstedet.

- Hvis jeg er Ole Opfinder, så er min kollega Jørn Hansen vores Georg Gearløs. Det er faktisk ham, der fostrer mange af ideerne. Oprindelig er vi uddannet landbrugsmaskinmekanikere sammen på Aars Tekniske Skole. Nu går vi så og inspirerer hinanden her i Kolding, konstaterer Jens Christian Abild.

Den lille skov-flok inkluderer også nok en landbrugsmaskinmekaniker, som har mere sans og fornemmelse for avancerede styringer end flertallet.

Ny fældebunkelægger

- Vi er rigtig gode til at lave styringer og dermed også færdigløsninger. Delene til vore produkter får vi lavet på maskinfabrikker, hvorefter de samles her på værkstedet. Tegninger og dokumentation hyrer jeg mig til. Men ideerne fostrer vi selv, forklarer skov-værkføreren.

Når han debuterer som udstiller på en udstilling på Skov & Teknik 2014, bliver det med en Sawo Fældegriber 600 både på egen stand og en monteret på en Ponsse-maskine på Ponsse-standen.

- Jeg er på vej med et hurtigskift til fældehovedet, og det når jeg også at få med til Langesø, lover Jens Christian Abild.

Derimod når han ikke at få en ny fældebunkelægger klar til skovmessen. Den nye Sawo Fældebunkelægger 450 bliver den første af typen med skjult føring af hydraulikslangerne. Lige som Fældegriber 600 en kraftig sag med stærk både drejekrans og kranspids. Også til fældebunkelæggeren anvendes ekspanderbolte, og maskinen får indbygget akkumulering. Fældediameteren bliver 450 mm.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.081