En livsform ved navn parcelhuset
Ny bog fortæller den mægtige historie om danskernes bolig nr 1: Parcelhuset. 360 sider med smukke fotos leverer ikke bare bygge- og arkitekturhistorie, men også skæve og sjove historier fra enfamiliehusets kongerige
At der i 1860erne ikke var noget, der hed parcelhuse i ordets moderne forstand, erkender forfatterne Jonas Møller og Olaf Lind da også selv, men det helt grundlæggende karaktertræk ved de fleste danskere - at vi hellere vil eje end leje - er fint fanget og formidlet, med landets godt 1,1 mio. parcelhuse som fotogene omdrejningspunkter.
De to forfattere, der begge har solid erfaring som arkitektur- og boligskribenter, tager os med energi og begejstring fra bygmestrenes og håndværkernes tid omkring 1. verdenskrig, da arkitekter var sjældne gæster i almindelige menneskers boligplaner, frem mod opsving og velstand i 1960erne, da halvdelen af den samlede parcelhusbestand blev opført. Og det var velkomment.
Følelsen af at have egen jord omkring sig ligger nok dybt i folkesjælen, da de fleste af os havde bønder i familien blot en eller to generationer tilbage. Din anmelder lystrer selv et efternavn, der giver associationer til fortidens landliv.
Danskerne har i øvrigt en ganske solid tradition for at bruge parcelhuset som pensionsopsparing. I lange perioder har det danske skattesystem og lånevilkårene, som forfatterne påpeger, favoriseret parcelhusejerne.
At unge børnefamilier med forstadsdrømme i dag har langt sværere ved at få fodfæste blandt fuglekvidder i de attraktive kvarterer, er en anden historie.
Alle tiders parcelhus" koncentrerer sig om - og lever i kraft af - sin kærlighed til arkitekturen, de skiftende tiders byggeskik og ikke mindst de gode historier, der udspringer af tre mio. danskeres brogede oplevelser med de huse, der før i tiden rummede i gennemsnit syv personer. I dag bor rundt regnet tre mennesker i hvert hus.
I overskueligt opdelte kapitler fortæller forfatterne, herligt suppleret af tegner-ikoner som Bo Bojesen og Roald Als, om arkitektur, byggeteknik, boformer, energipolitik, økonomi - samt giver bud på nogle af de vilkår, der kan komme til at præge parcelhusbestanden i Danmark. For parcelhuset er ikke kun praktisk 70er-soveby og typisk dansk. Det er langt mere. Huset er i alle sine afskygninger et levedygtigt og vitalt billede på Danmark gennem mange mange årtier.