Ledighed sender folk i armene på højreradikale
Manglen på job skaber mismod i Europa og sender unge i armene på højreradikale kræfter, der får Morten Messerschmidt til at ligne en spejderdreng, mener Gunde Odgaard, S-kandidat til Europaparlamentet
Fra sit job som sekretariatsleder i BAT-kartellet har han set, hvordan østudvidelsen har medført, at Danmark nu skal bruge tid på løndumping og svindel. Licitationen - Byggeriets Dagblad har interviewet kandidaten, der vil arbejde for den danske byggebranche i EU.
Såfremt du bliver valgt til Europaparlamentet, er der så noget du vil gøre for den danske byggebranche?
- Jeg vil bekæmpe social dumping. Det vil være godt for den danske byggebranche. Hvis man tænker mere erhvervspolitisk, så foregår der forskellige tiltag og initiativer i kommissionen omkring byggebranchen. Det handler blandt andet om at gøre branchen mere produktiv og til en vækstmotor. Det vil jeg blande mig i fra min plads i Europaparlamentet, ligesom jeg har blandet mig i den debat i Danmark i de seneste 20 år. Jeg vil gerne være med til, at byggeriet udvikler sig, så det kan gå forrest med uddannelse og nye metoder. Vi har meget at byde på med hele den grønne omstilling. Det bliver somme tider glemt på europæisk niveau. Det vil jeg promovere.
Er social dumping et europæisk anliggende, som skal løses i europæisk sammenhæng?
- Det er også et europæisk anliggende. Der går en lige linje mellem det opsøgende faglige arbejde, som jeg er med til i dag og til at påvirke beslutningstagere i stat og kommuner og til EU, der sætter rammer og retningslinjer for, hvordan vi kan bekæmpe social dumping. Her er håndhævelsesdirektivet det nyeste skud på stammen.
Bør der indføres kædeansvar i hele EU?
- Ja. Fuldt og helt kædeansvar. Man kan passende tage den tyske model, hvor hovedentreprenøren har ansvaret for hele kæden og for alle de økonomiske forsømmelser, der måtte være der. Når der foreligger en kendelse, så rettes kravet mod hovedentreprenøren. Det er mit klare indtryk, at både arbejdsgivere og arbejdstagere er glade for systemet i Tyskland, så det mener jeg, vi skal have indført.
Har østudvidelsen gavnet den danske byggebranche, mener du?
Nej, det mener jeg ikke, den har. Vi har brugt ufattelig meget tid og krudt på det forkerte. Nemlig at bekæmpe løndumping og snyd og svindel. Når vi gerne vil tale produktivitet, uddannelse og kvalitet, så har østudvidelsen på ingen måde styrket den danske byggebranche. Der er ikke ret mange af de østeuropæiske virksomheder, vi fået ind, der har haft noget som helst at byde på andet end lave lønninger. De har overhovedet ikke bidraget med viden, kunnen eller nye metoder.
Skal og kan EU bekæmpe arbejdsløsheden i Europa?
Jeg mener, man både kan og skal. Der er ufattelig mange ledige i Europa i dag. Særligt ungdomsarbejdsløsheden ser fuldstændig forfærdelig ud i mange lande. Ledigheden er det underliggende problem, som vi i Europa står overfor, når vi taler om social dumping, velfærdsturisme og om, at rigtig mange europæere bliver skeptiske og vender de politiske systemer ryggen. Den høje ledighed skaber mismod og utilfredshed og sender folk i armene på højreradikale kræfter, som får Morten Messerschmidt til at ligne en spejderdreng i korte bukser på en sommerdag. Derfor skal vi med djævlens vold og magt bekæmpe ledighed. Den økonomiske politik, man fører i Europa, er udarbejdet af liberale modeløkonomer, der er født i regnearkets tegn. De bliver på ingen måde modsagt i dag.
Skal Danmark af med sine fire forbehold?
På sigt ja, Men lige nu er det ikke klogt at kaste forbeholdene ud til afstemning.