Småt er godt
Særligt bygge- og anlægsbranchen er repræsenteret med de helt små virksomheder. Faktisk har - som det fremgår af dagens artikel om at virksomhederne ikke ønsker at blive store - næsten 75 procent af virksomhederne kun op til fire ansatte, og mange af virksomhederne er ejerledet.
Men de små virksomheder har faktisk heller ikke lyst til at blive større. Og det kan der jo unægtelig være flere grunde til.
Den mest indlysende er måske, at jo større du bliver som virksomhed, jo flere administrative krav og byrder kan du også som virksomhedsejer risikere, at der bliver lagt over på den enkelte virksomhed - sammen med det at skulle styre flere ansatte selvfølgelig.
Og sidder du som ejerleder med meget af administrationen selv, er der jo ikke noget at sige til, at du ikke kan overskue at bruge flere timer om aftenen, når du også som håndværksmester måske bruger tiden ude på byggepladsen det meste af dagen.
Men ser man på det fra et samfundsmæssigt perspektiv er det ikke godt, at danske bygge- og anlægsvirksomheder ikke har lysten til at vokse sig større. For større virksomheder betyder også flere arbejdspladser i bygge- og anlægsbranchen og mere udvikling af branchen.
Her kan det være vejen frem at indgå flere samarbejder håndværksvirksomhederne imellem, som sikrer fælles administration om enkelte områder, der er naturlige at være fælles om. For der er jo selvfølgelig stadig et konkurrencemæssigt aspekt virksomhederne imellem.
Men skal virksomhederne i bygge- og anlægsbranchen også vokse sig større, kræver det, at virksomhederne får de rette rammebetingelser fra regering og Folketing. Der er ikke brug for flere administrative krav og byrder til virksomhederne.
For der er ingen tvivl om at drive virksomhed i dagens Danmark er hårdt arbejde.