23948sdkhjf

Bornholm vil mangle faglærte

Ifølge en ny rapport kommer Bornholm til at mangle faglærte i bygge- og anlægsbranchen om få år. Ildevarslende, mener S-borgmester Winni Grosbøll.
Allerede om fem år vil Bornholm mangle faglærte tømrere, elektrikere og murere. Det viser en ny rapport, der ser nærmere på bygge- og anlægsbranchen på øen.

Rapporten er udarbejdet af Center for Regional- og Turismeforskning for Dansk Byggeri Bornholm og er finansieret af EU’s Socialfond og vækstforum.

Ifølge rapporten vil Bornholm i år 2020 mangle 255 personer, der har en uddannelse inden for byggeri og anlæg.

Det er ildevarslende, lyder det fra byens socialdemokratiske borgmester, Winni Grosbøll.

- Der er en stor lampe, der blinker. Det er et problem, som vi gør meget for at løse. Vi har været hårdt ramt af finanskrisen, og bygmestrene har derfor haft svært ved at tage lærlinge ind, siger hun.

De unge rejser væk

Ifølge Winni Grosbøll forlader 62 procent af en ungdomsårgang øen, når de når 19-20-års alderen, og det har derfor været et indsatsområde af få den resterende gruppe ind på en erhvervsrettet uddannelse, så de kan komme videre i et faglært job.

- Konkret har vi arbejdet med flere modeller. Blandt andet lavede vi en ordning med del-lærlinge, så byggevirksomhederne kunne gå sammen i konsortier og lade lærlingene gå på omgang efter opgaver. På den måde kom lærlingene derhen, hvor der var arbejde, siger hun.

- Vi brugte de elever, der var i skolepraktik, og de er siden alle endt med at få en regulær læreplads. Førhen var manglen på praktikpladser en stopklods, der betød, at de unge landede i kontanthjælpssystemet efter end grundforløb, siger Winni Grosbøll.

Da en del unge også forlader Bornholm efter at have fået deres svendebrev, betyder det, at man på øen fremover må uddanne lidt flere faglærte, end der er brug for.

- Det er måske et sært udtryk at bruge, men vi skal helst have en lille overproduktion af faglærte, så vi ikke i fremtiden kommer til at stå i en situation, hvor det bliver entreprenører fra Sjælland eller andre steder, der udfører byggearbejdet på Bornholm. Det kunne man godt forestille sig, men det håber jeg ikke, siger S-borgmesteren.

Ifølge Dansk Byggeri Bornholm arbejder der i dag 1.200 mennesker i den bornholmske bygge- og anlægsbranche.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078