23948sdkhjf

Frederiksberg har huller i belægningen

Med fuldt overlæg har brolæggerfirma udført en vejbelægning på Helenevej på Frederiksberg, der er hullet som en si. Det er nemlig Danmarks første nedsivningsvej, som er et nyt middel mod monsterregn
På Frederiksberg findes nu en vej, der bogstavelig talt er hullet som en si. Men det er med fuldt overlæg, for det er landets første klimavej, som Frederiksberg Kommune netop indviet.

Vejen afleder regnvandet lokalt ved nedsivning i stedet for ved traditionel kloakering. Vandet siver hurtigt gennem fugerne mellem de små kvadratiske belægningssten, og ned i et stabilt lag drænet grus, hvorefter vandet ledes direkte i undergrunden.

Magasinet i drænlaget har et volumen på 75 kbm, og er dermed dimensioneret til at kunne klare en 100-års regn for det opland, som ligger omkring Helenevej. Dermed kan beboerne gå en mere tryg fremtid i møde uden oversvømmede kældre.

- Det har været et spændende og læreligt projekt at deltage i, udtaler Carsten Johansen fra Brolægger og Entreprenørfirmaet Bjarne Staal, der har udført vejbelægningen.

Pioner på området

Han tilføjer, at opbygningen af belægningen undervejs blev tilpasset, så man endte med at anvende en opbygning med 40 cm drængrus under fliserne – et system, som er udviklet i et samarbejde mellem IBF og NCC Roads A/S.

Jan E. Jørgensen (V), der er formand for By- og Miljøudvalget i Frederiksberg Kommune, supplerede ved åbningen i mandags med at fortælle, at kommunen som pioner på området har været glade for samarbejdet med de udførende og beboerne på Helenevej.

Testet med “regnskyl"

Det har givet gode erfaringer for alle, og har skabt et godt fundament til fremtidige klimaprojekter – både på Frederiksberg, og i andre kommuner, som har vist stor interesse for nedsivningsprojektet.

Da Københavns Brandvæsen testede anlægget med et kraftigt "regnskyl" ved indvielsen, kunne Mikael Mortensen, der er konsulent i Brolæggerlauget under Dansk Byggeri, konstatere, at vandet øjeblikkeligt forsvandt i belægningens fuger og ned i drænlaget.

- Det er meget tilfredsstillende at se, at vore medlemmer er på forkant med den nyeste viden inden for udførelse af lokal afledning af regnvand, og herunder permeable belægninger og regnvandsmagasinering. Dermed har vi indflydelse på udviklingen, og kan være med til at præge fremtidens klimatilpasningprojekter med vores ekspertise indenfor brolægning og belægninger, siger Mikael Mortensen.

Helenevej-projektet har kostet knap en mio. kroner at anlægge, hvilket i det aktuelle projekt var en billigere løsning end at udføre normal regnvandsafledning til kloak.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109