23948sdkhjf

EL ønsker en særlig miljøombudsmand

Der bør etableres en mijøombudsmand, der kan mægle mellem borgere og bygherre i forbindelse med større bygge- og anlægsprojekter, mener Enhedslisten. S og V afviser
Metrobyggeriet i København har vist, at der er behov for bedre dialog mellem borgere og bygherre.

Det mener Enhedslisten, der nu ønsker, at der i forbindelse med større bygge- og anlægsprojekter etableres en opmand eller “miljøombudsmand", der skal kunne mægle mellem borgere og bygherre.

- Det har manglet i forholdet mellem Metroselskabet og beboerne. En ombudsmand kunne have afhjulpet nogle af de konflikter, der har været. Vi foreslår en neutral instans, for at understrege, at der er behov for, at parterne taler mere sammen. Det vil både være en fordel for borgere og entreprenører. Entreprenørerne vil nok se det som irriterende, men jeg håber, at de kan se, at det er nødvendigt med en ordentlig dialog, hvor parterne lytter til hinanden, siger Henning Hyllested, der er trafikordfører for Enhedslisten.

Henning Hyllested mener også, at en miljøombudsmand specielt vil være en fordel ved bygge- og anlægsprojekter i byerne, hvor man ofte løber ind i modstridende interesser.

Strammer sig an

- Naboerne skal kunne henvende sig til ombudsmanden, som så tager fat i entreprenøren. Det kan have den effekt, at entreprenøren strammer sig mere an i forhold til miljøpåvirkninger, siger Henning Hyllested.

Enhedslisten foreslår, at miljøombudsmanden udstyres med beslutningsmagt, og således får mandat til at træffe afgørelser uafhængig af økonomiske og politiske interesser.

Hos Danske Anlægsentreprenører under Dansk Byggeri er branchedirektør Niels Nielsen ikke udelt begejstret for ideen.

- Vi vil se noget konkret, før vi vil tage stilling, men det afgørende for os er, hvilken indflydelse det vil få for entreprenørens gennemførsel af projekterne. Usikkerhed i gennemførselsfasen er gift for en opgave. Derfor skal der allerede i planlægningsfasen være klare rammer for, hvordan projektet skal gennemføres, siger han.

Bureaukrati

Venstres trafikordfører, Kristian Pihl Lorentzen, ser umiddelbart ikke noget behov for en miljøombudsmand, da han mener, at borgernes klagemuligheder i dag er godt sikret.

- Vi har i Danmark nogle klare og stramme miljøregler, så der er ingen grund til at etablere noget, der gør projekterne endnu dyrere og tilføjer yderligere bureaukrati. Det system, vi har i dag, er godt, som det er, siger han.

Tæt dialog

Transportminister Magnus Heunicke (S) afviser i et skriftligt svar til transportudvalget, at der er behov for en miljøombudsmand.

- Jeg har ikke til hensigt at etablere en opmand eller miljøombudsmand som beskrevet i spørgsmålet. Generelt er det min opfattelse, at de udfordringer i relationen mellem bygherre og borgere, som et anlægsprojekt af Cityringens omfang i en storby naturligt vil afføde, bør søges løst gennem en dialog mellem bygherren og borgerne. Af samme grund har jeg over for Metroselskabet indskærpet vigtigheden af en tæt dialog med borgerne. Denne dialog har ikke mindst til formål at sikre, at Metroselskabet til enhver tid er orienteret om de problemer, som borgerne oplever i de enkelte byggefaser, og at Metroselskabet løbende kan orientere borgerne om, hvordan selskabet agter at løse problemerne, skriver ministeren.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.1