Dansk økonomi undgår skærpet opsyn
Danmark har bragt sit underskud under tre procent og er dermed ude af den EU-henstilling, som har lagt bånd på finanspolitikken. Henstillingen har kostet et firecifret antal arbejdspladser i byggeriet hvert år, skønner Dansk Byggeri
Dermed ophæves den henstilling, som Danmark fik i 2010 som følge af et skønnet dansk underskud på over tre procent af BNP. Henstillingen har betydet, at Danmark har måttet stramme gevaldigt op i økonomien i 2013 og har således lagt stramme finanspolitiske begrænsninger på Danmarks handlemuligheder.
Men nu har Danmark bragt sit underskud holdbart under tre procent af BNP til fristen, der var slutningen af 2013.
Det er et resultat af regeringens økonomsiske politik, mener økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R).
- Vi kommer ud af EUs henstilling. Det er jeg meget glad for. Det er et skulderklap til de seneste års reformindsats, der har gjort Danmark mere robust og klar til vækst. Vi har bestræbt os på at holde balancen mellem at holde hånden under beskæftigelsen og at være på den sikre side af, hvor langt vi kunne gå for lånte penge. Og vores økonomi har det nu så godt, at det ikke længere er nødvendigt at holde ekstra godt øje med den fra EUs side. Jeg tager ophævelsen af henstillingen som en tillidserklæring til dansk økonomi og til, at vi er godt i gang med at få vækst i Danmark igen, siger hun.
Forlængede krisen
Cheføkonom i Dansk Byggeri, Bo Sandberg, mener, at henstillingen har været med til at forlænge krisen i byggebranchen.
- Henstillingen har forhindret os i at føre en konjunkturmodløbende finanspolitik. I de sløje år - 2010, 2011, 2012 og 2013 - har man ført en mere stram politik end konjunktursituationen havde krævet. Det kostede både på vækst og beskæftigelsen - også i byggebranchen, hvor tilbageslaget var kraftigere end ellers forventet. Mit skøn er, at henstillingen årligt har kostet et firecifret antal arbejdspladser i byggeriet, siger han.
Fremadrettet får ophævelsen af henstillingen dog ikke den store betydning for byggebranchen, mener Bo Sandberg.
- Vi er stadig underlagt de nye budgetregler og almindelige underskudsregler på maksimalt tre procent af BNP, siger han.