23948sdkhjf

EU indfører kædeansvar i byggeriet

Kædeansvarsforpligtelse opfyldes i Danmark ved korrekt RUT-registrering
Der er opnået europæisk enighed om at indføre kædeansvar i byggeriet i forbindelse med udstationering - dog kun i et enkelt led.

Fredag nåede Europa-Parlamentet og Ministerrådet til enighed om nye regler, der skal lukke smuthullerne og gråzonerne i forbindelse med udstationering af arbejdskraft. De nye regler er samlet i det såkaldte håndhævelsesdirektiv, der har været flere år undervejs gennem EU-lovmaskinen.

Et af elementerne i det ny regelsæt er, at der indføres kædeansvar ved bygge- og anlægsopgaver, men som nævnt kun i det første led. Det betyder, at hovedentreprenøren, der anvender en udstationerende underentreprenør, hæfter for at underentreprenørens eventuel manglende betaling af for eksempel løn, skat og sociale bidrag.

- Det er et skridt i den rigtige retning, selv om jeg gerne havde set, at det var for hele kæden og for alle brancher, siger Ole Christensen, socialdemokratisk medlem af Europa-Parlamentets beskæftigelsesudvalg.

RUT er løsningen

I Danmark kan den solidariske hæftelse opfyldes ved kontrol af, at der er sket korrekt anmeldelse til RUT-registret. Det har LO og DA anbefalet i fællesskab, og det har beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) gjort muligt.

- Hvis man har sørget for, at underentreprenøren er korrekt registreret i RUT, så har de offentlige myndigheder muligheder for effektiv kontrol, ligesom fagbevægelsen ved, hvor virksomheden er. Hvis man derimod som entreprenør ikke sikrer sig, at der er sket korrekt anmeldelse til RUT, så hæfter man, siger underdirektør i Dansk Arbejdsgiverforening Nils C. Trampe.

- Denne sag viser, at man kan forene det indre marked for varer og tjenester, med løsninger, der passer til det enkelte land. Det er meget tilfredsstillende, at den danske regering har skabt mulighed for den løsning, som LO og DA har været enige om at anbefale, siger Nils C. Trampe.

Parlament har lyttet

Ud over kædeansvaret styrker håndhævelsesdirektivet mulighederne for udveksling af oplysninger mellem myndighederne. Det skal blandt andet gøre det muligt at kontrollere, om virksomhederne har ret til at udstationere og om der er tale om reelle virksomheder. Desuden får de enkelte lande mulighed for om nødvedigt at forstærke deres kontrolforanstaltninger.

- Vi har lyttet til fagforeningerne og myndighederne derhjemme. Fra nu af bliver det nemmere for Danmark at lave nye og stærkere kontrolforanstaltninger mod social dumping, siger Ole Christensen

Direktivet mangler endnu endelig godkendelse af EU-landenes beskæftigelsesministre og i Europa-Parlamentets beskæftigelsesudvalg. Det sker i denne måned.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093