23948sdkhjf

Solcellepulje risikerer at være tømt

Ny bekendtgørelse, der fastsætter en dispensationspulje for kommunale solceller, er trådt i kraft
Kommunerne skal oprette et selvstændigt selskab for hvert solcelleanlæg, de sætter op, medmindre de får del i en dispensationspulje på 20 MW, som undtager fra kravet om selskabsdannelse.

Kritikken fra kommunerne af kravet om at oprette selskaber for hvert anlæg går blandt andet på, at det er bureaukratisk og kræver en stor mængde administrationsarbejde.

Puljen er en del af de en ny bekendtgørelse om undtagelse af visse kommunale solcelleanlæg fra kravet om selskabsmæssig udskillelse, som netop er trådt i kraft.

- Bekendtgørelsen fastsætter en pulje på 20 MW, hvor kommuner kan søge om dispensation, uanset størrelsen på anlæggene, så længe puljen ikke er opbrugt. Tidligere har det været sådan, at der ikke var noget loft for det samlede antal dispensationer, der kunne gives, forklarer René Frisdahl Jensen, advokat i Horten Advokatpartnerselskab.

Han tilføjer, at det ikke er alle kommuner, der har været klar over kravet om selskabsudskillelse, og at det derfor ikke har været alle, der har søgt om dispensation tidligere.

Søg pulje på dag et

Horten Advokatpartnerselskab anbefaler kommunerne at søge puljen allerede den første dag, som er den 31. marts fra klokken 7.

- Der er en risiko for, at puljen er opbrugt allerede første dag, da puljen omfatter alle kommunale solcelleanlæg, der er nettilsluttet efter 28. juni. 2013. Fordelingen sker efter først-til-mølle-princippet. Ansøgninger indsendt samme dag er dog ligestillet. Hvis der samme dag indkommer flere ansøgninger, end puljen kan rumme, fordeles puljen ved lodtrækning, siger René Frisdahl Jensen.

Også Dansk Solcelleforening tror, at puljen meget hurtigt bliver opbrugt.

- Den ubekendte faktor er, at man ikke ved, hvor mange anlæg der er sat op i perioden fra 28. juni til 31. marts, hvor puljen bliver åbnet. Vi har en formodning om, at en stor del af de 20 MW allerede er brugt. Måske er der kun meget lidt tilbage af puljen til nye projekter, siger rådgiver i brancheforeningen Dansk Solcelleforening Per Henriksen, som helt generelt stiller sig undrende over for, at politikerne har valgt at være så restriktive med en pulje på kun 20 MW - til en afregningspris på den overskydende strøm på 60 øre per kWh - og dermed bremser kommunerne i at være med til den grønne omstilling.

Vigtigt med plan b

I Kommunernes Landsforening (KL) er forventningen også, at puljen hurtigt er tømt.

- Som vi også allerede har givet udtryk for i vores høringssvar til bekendtgørelsen, så forventer vi, at der vil blive rift om puljen. Derfor er det også vigtigt, at landspolitikerne har en plan b i form af en større pulje eller en generel dispensation til kommunerne, siger Birthe Rytter Hansen, chefkonsulent i KL Teknik og Miljø.

Hun kender ikke til nogen opgørelse over, hvor mange solcelleanlæg der ligger i kommunerne og venter på, at puljen bliver åbnet, men hendes indtryk er, at interessen for at opsætte solceller er stor i kommunerne.

Allerhelst så KL, at der var indført en generel dispensation.

- Vi ser helst, at kommunerne får en generel dispensation fra selskabsgørelse. Det vil gøre det mindre administrativt tungt for kommunerne, siger Birthe Rytter Hansen.

Hun påpeger desuden, at økonomien vil skride for kommunernes solcelleprojekter, hvis de ikke opnår dispensation, da de så blandt andet ikke er omfattet af nettoafregningsreglerne.

En selskabsmæssig udskillelse af solcelleanlægget betyder nemlig, at det ikke længere er den samme juridiske person, som er ejer af anlægget og aftager af den producerede el. Det er en forudsætning for nettoafregning, at ejer og aftager juridisk er den samme.

Lovlydige bliver straffet

Ifølge den nye bekendtgørelse er kommuner, der har tilsluttet anlæg inden den 28. juni, undtaget fra kravet om selskabsmæssig udskillelse.

Dansk Solcelleforening er glad for, at kommunale solceller tilsluttet før 28. juni ikke er omfattet af puljen og automatisk har fået dispensation fra kravet. Men man kan ifølge Per Henriksen undre sig over tankegangen bag den beslutning:

- Det er lidt underligt, for det betyder, at de kommuner, der har handlet og har sat solceller op uden at udskille i selskaber, får tilgivelse, mens de kommuner, der har afventet reglerne måske bliver straffet.

Bliver pulje forhøjet?

Der er endnu ikke truffet politisk beslutning om, hvorvidt puljen skal øges, når den er opbrugt.

- Jeg betvivler ikke, at kommunerne og andre parter i branchen kan have ret i, at puljen meget hurtigt bliver tømt. Vi har i forligskredsen indgået en aftale om, at vi skal mødes og drøfte, om puljen skal forhøjes, når den er opbrugt, siger energi- og klimaordfører Jens Joel (S) og fortsætter:

- Vi har indgået aftalen om at oprette puljer for at sikre, at udgifterne til solceller ikke løber løbsk. Derfor afventer vi, at puljen er opbrugt, før vi tager en beslutning om, hvad der skal ske.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.099