23948sdkhjf

2.335 træer indtager Bording

Et nyt grønt arkitektonisk vinderforslag, der involverer flere tusind træer, skal sætte nye standarder for hvordan en lille dansk stationsby kan gentænkes
Poetisk, pragmatisk og realiserbart.

Det er nogle af de ord, der er sat på et nyt landskabeligt vinderforslag for stationsbyen Bording, der vil samle byrummet og skabe et nyt og forhåbentlig revitaliseret centrum.

Et af de centrale arkitektoniske greb består i at tillade en invasion af træer og grønt, en landskabelig invasion, hvor der plantes 2.335 nye træer i Bording - lige så mange som antallet af indbyggere i pendlerbyen mellem Herning og Silkeborg.

Vinderforslaget hedder “Bording +" og er udarbejdet af Gottlieb Paludan Architects (GPA) i samarbejde med Bogl Bang & Linnet og Rådgivende Ingeniører Moe.

Løs struktur

Der bliver ifølge landskabsrådgiverne tale om en form for grøn byfornyelse, og de mange træer placeres i bymidten i en såkaldt løs struktur for at bidrage til byens uformelle stemning.

Samtidig er den intensive beplantning med til at forvandle for eksempel tomme byggegrunde til steder, der hænger sammen med resten af byens rum.

Konkurrencen er udskrevet af Ikast-Brande Kommune, Realdania og Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter, og formålet er at sætte nye standarder for, hvordan Bording, men også andre lignende stationsbyer i provinsen kan gentænkes med udgangspunkt i deres eksisterende ressourcer.

Vinderforslaget sætter fokus på hverdagsrum og de uformelle mødesteder i Bording og deres potentiale som igangsættere for aktivitet og fællesskab.

Forslaget skitserer en tilpasning af infrastrukturen, så der i højere grad tilskyndes til at tage cyklen fremfor bilen, og forslaget viser, hvordan den cyklende trafik og den offentlige transport kan ledes igennem centrum og bidrage til bylivet.

- Det har været vigtigt for os at anvise en vej for udviklingen af Bording, som kan bæres igennem med et beskedent budget, men støttet af et stort engagement fra de mange frivillige borgere. Projektet giver mulighed for at skabe bedre sammenhæng i byens rum og hverdagsliv via overskuelige tiltag, og forhåbentlig vil projektet være med til at tiltrække nye borgere, siger GPAs Naja Hoffmeyer om forslaget.

Sammenhængskraft

Dommerbetænkningen beskriver blandt andet forslaget som både funktionelt og et meget poetisk bud på løsningen af byudviklingstemaer i Bording.

“Vi vurderer, at vinderforslaget har en originalitet og en sammenhængskraft, der giver tro på, at Bording går en frugtbar tid i møde", skriver juryen.

I dag er Bording en stationsby, hvor centrum og hovedgade næsten har mistet sin funktion, og hvor livet fra byens før så aktive centrum, er flyttet ud i periferien knyttet til uddannelse og sportsaktiviteter.

Med forslaget håber arkitekterne og de øvrige rådgivere at give et realistisk svar på, hvordan der kan etableres et nyt aktivt centrum, der kan danne rammen om et bysamfund, hvor man hjælper og har tid til hinanden og hvor byens foreningsliv og borgerengagement understøttes og videreudvikles.

Tilføje elementer

Navnet Bording refererer til den underliggende strategi om at tilføje elementer til den eksisterende bys struktur, fremfor at forsøge at lave om på byens grundlæggende dna, skriver GPA i en pressemeddelelse.

Næste skridt i Nyt Centrum i Bording er et såkaldt udviklingssymposium, hvor 30 udvalgte deltagere skal vurdere mulighederne i projektet og diskutere udfordringer og nye løsninger til stationsbyerne generelt. Resultatet præsenteres på en åben konference: Learning From Bording, som afholdes i Bording senere i år, den 27. august.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094