23948sdkhjf

Taglæggere redder byens tårne

Mange har gennem årene valgt at fjerne tårne på byejendomme. Tårnprojekt på Østerbro demonstrerer, at byens tårne har en fremtid. Renoveres med god økonomi
En byejendom med tårne giver gaden og bybilledet karakter. Men mange tårne er fjernet ved renovering af tage. Fordi det var dyrt, svært, teknisk komplekst eller af almindelig ligegyldighed.

Et spændende tårnprojekt på Østerbro viser, at det langt fra er en sandhed. Håndværkerne har netop afleveret et stort tagprojekt med etablering af seks nye lejligheder i tagetagen på en hjørneejendom på Trianglen på Østerbro i København. En del af projektet er genopbygningen af tre tårne

- Bygherren var i tvivl, om det kunne betale sig at renovere de gamle tårnhuse, og det var ikke en del af det oprindelige projekt, fortæller projektleder Kenneth Frans, fra entreprenørfirmaet Hald & Halberg, der er totalentreprenør på projektet.

Han fortsætter:

- Men det ændrede sig efterhånden, og bygningens ejer PKA og ejendommens administrator Deas var med på at løse opgaven som et demonstrationsprojekt for at vise, at bevarelse af tårne er muligt både teknisk og økonomisk.

Ingen hovedpine

Flere pensionskasser og bygherrer skal i den kommende tid på besøg på Trianglen og se nye tårne og se, hvordan tårne på byhuse kan renoveres og bevares med deres oprindelige udtryk. Uden hovedpine.

Det særlige ved løsningen er, at den primært er styret af håndværkskompetencer. De nye tårne er tro kopier af de gamle. Der forelå ikke konstruktionstegninger. Håndværkerne har løbende selv valgt de bedst egnede løsninger til konstruktionen og løbende fået OK fra tilsynet.

Det har betydet en smidigere sagsgang og sparet tid. Men det har også indebåret en vis risiko for totalentreprenøren, der har skullet støtte sig til fagentreprenøren Poul Sejr Nielsen A/S’ faglige viden og kunnen.

- Vi har løst udfordringerne i et tæt samarbejde med Poul Sejr Nielsen. De havde vist stor faglighed og et godt samarbejde på en anden stor tagsag, som de løste for os, og derfor valgte vi at tage dem med på denne opgave. De har gode folk, og navnlig deres sjakformand har jeg arbejdet tæt sammen med. Han havde tidligere renoveret tårne, og den erfaring har jeg været glad for. Håndværkerne har i høj grad sat deres præg på løsningen. Når vi har stået med en konstruktion har metoden været: Byg det bedste tag med den bedste løsning, siger Kenneth Frans.

6.000 naturskifersten

De tre tårne er beklædt med naturskifer, og det har været en særlig opgave for Poul Sejr Nielsen A/S, der har udført tagentreprisen.

- Der går år imellem, at vi får mulighed for at opbygge tårne med naturskifer, men blikkenslagerne har de metoder, der skal anvendes. Det handler primært om godt håndværk, siger produktionsdirektør Peter Bentsen fra Poul Sejr Nielsen.

Hver enkelt naturskifersten er individuelt skåret til hjemme på værkstedet efter samme mål som de sten, der blev taget ned. De gamle blev registreret og nummereret, og de nye sat op i samme mønster som før. Totalt er der brugt godt 6.000 naturskifersten

Fremhævet sidetårn

Ejendommen fra 1888 er ikke fredet, og det har været muligt at ændre og forbedre dele af konstruktionen med moderne byggemetoder og materialer.

Poul Sejr Nielsen foreslog endvidere, at tre små sidetårne blev visuelt fremhævet med et større i midten og tilførte tårnene lidt flere detaljer.

Tag og nye lejligheder er en totalentreprise på 18 mio. kroner. Poul Sejr Nielsens fagentreprise med inddækninger af 34 nye kviste og seks tagterrasser, blik og skifer udgør 1,8 mio. kroner. Tagarealet er i alt på 750 kvm.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094