Entreprenører vælger de store udbud fra
Et ønske om lønsomhed i entreprenørbranchen kan være årsag til, at entreprenørerne vælger de store projekter fra
Det mener i hvert fald adm. direktør i Hoffmann A/S, Torben Bjørk Nielsen, der mener, at dette er et hidtil overset problem:
- Jeg tror sådan set ikke, at der mangler kapacitet i den danske byggesektor, men den kapacitet, som ligger i de store virksomheder, der med sine organisationer faktisk kan håndtere de store projekter, er bare optaget andetsteds - og vil nok i nogen grad være det fremover. Og det tror jeg i al sin enkelhed skyldes, at der er flere penge at tjene andre steder end at byde ind på de helt store projekter, siger han til Licitationen - Byggeriets Dagblad.
Med fra start
Han repræsenterer selv en virksomhed, der så vidt muligt forsøger sig med projekter, hvor man kan være med fra start og være med til at præge projektet fra start til slut.
- Præmisserne for at byde ind på de store projekter mener jeg er så stramme, at det er svært at tjene penge på det, og skal man deltage i den slags projekter, skal man regne med, at det går ud over lønsomheden. Det hænger sammen med den måde, hvorpå man udbyder projekter, og hvor det - som eksempelvis i sygehusene ender med, at man kommer til at deltage i byggeprojekter, der ikke engang er tegnet færdige ved byggestart, og det koster entreprenørerne, siger Torben Bjørk Nielsen.
- Faktisk mener jeg, at det det kun er den halve sandhed, at der er en masse udbud, hvor man har svært ved at få kapacitet ind og byde. Jeg mener derfor, at det er vigtigt at få denne pointe med, når man diskuterer kapacitet, siger han og understreger, at man bør se på den måde, hvorpå de store projekter udbydes.
- Den måde, der udbydes på i dag på de store projekter, har en tendens til at ende i voldgifter og tvister, og det afskrækker også mange fra at byde ind - og hvad værre er, det ender med dyrere byggerier, påpeger han.
I Bygherreforeningen bekræfter man i store træk det, som Torben Bjørk Nielsen påpeger.
Kun de store
I Dansk Byggeri har man nemlig også kommenteret rapporten, men udlagt den som om det gjaldt hele byggesektoren:
Når Dansk Byggeri mener, at der ikke kommer kapacitetsproblemer er det fordi, de anskuer hele entreprenørmarkedet. Det er at blande æbler og pærer. De antager, at enhver lille, lokal byggevirksomhed uden videre kan indgå i løsningen af kæmpestore byggeprojekter. Det er ikke tilfældet. Vores pointer understøttes af, at store bygherrer som Bygningsstyrelsen og DTU allerede nu oplever manglende tilbudsgivere på de store projekter. Og at flere af de største entreprenører fortæller offentligt, at de har fyldte ordrebøger og i øvrigt ikke satser på vækst, men på øget lønsomhed. Det er de store, der er mangel på ikke de små", skriver Bygherreforeningen i en mail til Licitationen.
Bygherreforeningen skriver videre:
Det, bygherrerne efterspørger til de store projekter, er store entreprenørorganisationer, der har erfaringer med at løfte store byggeprojekter og det løses ikke bare ved at summere kapaciteten af mange små håndværks- og entreprenørvirksomheder."