23948sdkhjf

Kommuner raser over mistet solcellegevinst

Kommunerne forstår ikke, at regionerne får elbesparelsen fra solceller for sig selv, når staten tager en del af kommunernes
Mens regionerne og staten får gavn af hele den besparelse, som solcelleanlæg giver på elregningen, bliver kommunerne modregnet 40 til 60 procent i bloktilskud, når omkostningerne til selve anlægget og driften af det er betalt.

- Det provokerer rigtig mange kommuner, at man på hospitaler og mange andre regionsbygninger sætter en masse solcelleanlæg op uden at skulle modregnes i diverse tilskud eller bevillinger, siger Dorte Nørregaard Larsen, sekretariatsleder i Energiforum Danmark, som har 68 kommuner på medlemslisten.

Forskelsbehandling

Heller ikke Kommunernes Landsforening (KL) forstår forskelsbehandlingen. I et høringssvar til dispensationsbekendtgørelsen, som trådte i kraft forleden, bemærker KL, at det er stærkt utilfredsstillende, at der ikke med bekendtgørelsen er fundet nogen løsning på modregningen i bloktilskud.

“KL stiller sig uforstående overfor det faktum, at kommunerne som følge af modregningsreglerne skal stilles markant ringere end alle andre, der sætter solceller op, herunder staten og regionerne, der som bekendt ikke er omfattet af modregningsregler vedtaget i en ganske anden kontekst - og med et helt andet sigte end de anvendes her," skriver KL og fortsætter:

“Det forekommer langt fra logisk, at kommunerne i relation til opsætning af solceller reelt bliver straffet økonomisk som følge af, at kommunerne ejer - eller har ejet - elforsyningsselskaber, der producerer og distribuerer el til den almindelige forbruger [...].

Ifølge KL er kommunernes samlede incitament til at opsætte solceller stærkt begrænsede med modregningsreglerne.

Tekniq - Installatørernes Organisation er ikke sikker på, at alle kommuner stopper med at sætte solceller op, når de bliver modregnet i bloktilskud.

- Modregningen i bloktilskuddet vil selvfølgelig gøre, at nogle kommuner ikke har en så stor interesse i at etablere solceller, men på den anden side er der andre kommuner, der har en grøn profil og derfor stadig ser solceller som en god løsning, siger Søren Rise, chefkonsulent i Tekniqs tekniske afdeling.

Seks procent i besparelse

Den mest solcelleaktive region er Region Syddanmark, som har investeret i alt 82 mio. kroner i solcelleanlæg. Den samlede årlige elproduktion fra solcellerne forventes at ligge på omkring 3.150 MWh, og regionen forventer i fremtiden, at produktionen fra solceller kan dække seks procent af elforbruget på regionens sygehuse - en årlig besparelse på et par millioner kroner, som regionen kan bruge på andre tiltag.

- Som regionsrådsmedlem er jeg kun glad for, at vi får lov til at beholde besparelsen selv, men jeg er uforstående over for, at det samme ikke gælder kommunerne. Det er meget mærkeligt, at man har den skævvridning i forhold til modregning, og jeg kan slet ikke se fornuften i, at solcellerne er omfattet af modregningsreglerne, for det fjerner incitamentet, siger Preben Friis-Hauge (V), der udover at være medlem af regionsrådet i Region Syddanmark også er formand for plan og teknikudvalget i Varde Kommune.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125