23948sdkhjf

Få finansiering på plads

Der har været skrevet og talt meget om den fremtidige infrastruktur herhjemme, siden aftalen om den grønne transportpolitik blev indgået tilbage i 2009.

Nu foreligger de strategiske analyser, som blev sat i gang med aftalen, så på skrift, og set fra bygge- og anlægsbranchens bord er det jo særdeles rar læsning. Men det kræver, at politikerne også omsætter ord til handling.

Vi har påpeget det før på denne plads, men analyser og rapporter kan hurtigt ligge og samle støv. Derfor må vi også som minimum forvente, at der kommer noget konkret ud af det store analysearbejde, som har været fem år undervejs.

Transportminister Magnus Heunicke (S) påpeger rigtig nok, at det allerede er blevet besluttet at realisere flere af de projekter, som indgår i analyserne. For eksempel udbygningerne af jernbanestrækningen fra Odense til Aalborg og udbygninger på det jyske motorvejsnet. Men det krævede jo også til tider særdeles hårde forhandlinger at få dem igennem.

Men der er ikke tid til at vente for længe med at realisere flere af de projekter, som endnu ligger på tegnebrættet. For selvom det jo vil lune gevaldigt i ordrebøgerne hos de danske bygge- og anlægvirksomheder, at der realiseres flere af de store infrastrukturprojekter, må man ikke glemme, at projekterne i det overordnede billede også bidrager positivt til dansk økonomi. De kan være med til at forbedre Danmarks konkurrenceevne, som Foreningen af Rådgivende Ingeniører har påpeget. For større fremkommelighed herhjemme gør det mere attraktivt for udenlandske virksomheder at investere i Danmark.

Nu skal man dog ikke være så naiv at tro, at pengene til at realisere projekterne bare tilflyder uhæmmet fra de offentlige kasser. Projekterne kan kræve privat finansiering at søsætte. Her er det kun positivt, at PensionDanmark har åbnet for en havnetunnel i København som et Offentlig-Privat-Partnerskab (OPP). Og det er jo en model, som er værd at overveje, når det gælder de større bygge- og anlægsprojekter. Senest er et nyt psykiatrisk hospital i Vejle lanceret som OPP.

Det behøver jo ikke stoppe her.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096