23948sdkhjf

Børnechecken er en politisk svendeprøve

Skatteministeren er sat på en hård prøve, når han i løbet af de kommende dage skal lande en politisk aftale om børnechecken
Det bliver skatteminister Morten Østergaards (R) politiske svendeprøve, når han i løbet af de kommende dage skal lande en aftale om børnechecken. Og der er næppe nogen på Christiansborg, der misunder ham opgaven.

I hvert fald gør partierne på begge sider af regeringen alt hvad de kan, for at ministeren ikke består prøven med hverken ros eller guld.

I denne uge var Venstre og Konservative til forhandlinger om EU-borgernes adgang til børnechecken, uden at nå til enighed. Der skal ifølge Morten Østergaard “endnu mere kaffe og endnu flere møder til, før man kan nå en løsning".

Sagen om børnechecken kommer ubelejligt her i perioden op til europaparlaments-valget. EU’s fortolkning af arbejdstagers frie bevægelighed og de rettigheder de indebærer, har ført til en voksende skepsis over for det europæiske projekt - og det kan give de EU-skeptiske partier vind i sejlene til valget i maj.

Der er ingen tvivl om, at især de EU-positive partier har hårdt brug for en afklaring og aftale. De danske medier har da også været proppet med forudsigelser om, at sagen kan blive regeringens endeligt. Senest da Brian Mikkelsen slæbte en stak brænde til bålet ved at melde ud, at regeringen havde indtil 3. april til at finde en løsning, ellers måtte statsminister Hellet Thorning-Schmidt en tur forbi dronningen.

120 ydelser

Medierne har ligeledes berettet om op til 120 forskellige velfærdsydelserydelser, som EU-borgere har ret til. Det har givet anledning til en debat om hele EU-systemet og østudvidelsen. Dansk Folkeparti har heller ikke været sene til at foreslå nye danske EU-forbehold, som sikrer, at dansk velfærd er noget, som vandrende arbejdstagere først må tjene retten til.

Flere af de store arbejdsgiverorganisationer inden for byggebranchen har forholdt sig tavse i sagen. De kunne ellers have benyttet lejligheden til at slå et slag for arbejdskraftens frie bevægelighed og virksomhedernes mulighed for at bruge den bedst kvalificerede arbejdskraft, men de har holdt sig strategisk tavse. Dansk Arbejdsgiverforening forsøgte at dokumentere problemets meget lille omfang med tal fra Danmarks Statistik, der viste, at borgere fra nye EU-lande hæver væsentligt færre penge i sociale ydelser end danskere.

Fladt ned

Mere skarp i retorikken har BAT-Kartellets sekretariatsleder, Gunde Odgaard, været. Han er kandidat til Europaparlaments-valget for Socialdemokraterne og har kritiseret, at regeringen lægger sig fladt ned for EU-kommissionen, når den uden videre vil afskaffe optjeningsprincippet for børnepenge. Han kræver endda sagen prøvet ved EU-domstolen, før optjeningsprincippet afskaffes i Danmark. Det forslag vil om ikke andet vinde lidt tid.

Regeringen skulle have forhandlet videre med Venstre om en ny lovgivning om børnechecken. Der har været et forslag på banen om at gøre børnechecken til en bagudbetalt månedlig ydelse, så færre kan rejse hjem med en check, der er større, end de er berettiget til og indføre bopælskrav for børnene, så det forhindres, at pengene sendes ud af landet.

Men nu ser det i stedet ud til at Venstre vil støtte De Konservatives beslutningsforslag om at tvinge regeringen til at følge dansk lovgivning og de to års optjeningsprincip i spørgsmålet om børnechecken.

Man må håbe, at der er købt godt med kaffebønner i Skatteministeriet.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094