23948sdkhjf

Brand udløser den ultimative trappeopgave

Gammelt håndværk og præcis måling kom i spil, da en ny trappe "anno 1889" skulle genskabes efter en brand i gammel københavnerejendom
Nogle forkullede rester af det gamle gelænder og en tom, smal trappeskakt i 18,5 meters højde. Det var hvad håndværkerne havde at gøre godt med, da en ny trappe til Colbjørnsensgade 17 på Vesterbro i København skulle op.

Den originale trappe fra 1889 brændte næsten helt op natten til 31. maj 2014, og 27 - alle uskadte - beboere blev evakueret ad bagtrappen.

Original og effektiv

Da røgen havde lagt sig, kom udfordringen for entreprenør og trappefirma.

Genopbygningen skulle foregå effektivt og hurtigt. - og trappen skulle ligne den originale.

- Det ville være forkert at sætte en glat trappe ind. Vi har et kulturelt ansvar over for historien og den byggestil, der var dengang, bygningen blev opført. Jeg har set mange eksempler på "glatte" forandringer i gamle huse. Det ser billigt ud, og det kommer let til at ligne slum siger Bjarne Magnusson, der er kundekonsulent i boligselskabet KAB.

Styr på målene

Det er imidlertid ikke lige til at lave en kopi af noget, der er brændt.

- Der lå nogle forkullede stumper i gården, som vi kunne studere, men ellers målte vi detaljer op i naboejendommen, som er fra nogenlunde samme byggeperiode, siger direktør i Wood Step, Peter Ravn, der har stor respekt for historien og det håndværk, der hører den tid til.

Balustre og mønstre blev tegnet op "anno 1889" og blev godkendt af bygherren. Så kom den næste udfordring, som altid er det springende punkt for trappearkitekten: Opmålingen.

- Afstanden mellem hver etage er ikke nødvendigvis ens i sådan en gammel bygning. Det drejer sig måske kun om et par centimeter, men elementerne skal passe på millimeter – ellers får du alvorlige problemer, når du kommer op i højden, forklarer Peter Ravn.

Selvom der i en periode var stillads i det smalle trapperum, så var det yderst vanskeligt at lave opmålingen.

- Det er dyrt at begå en fejl i et stort projekt som dette, så man skal virkelig have styr på målene og nummerering af trappeelementerne, siger Peter Ravn.

Trange arbejdsforhold

De enkelte trappeforløb blev bygget på fabrikken i Jylland, men håndværkerne måtte montere og bygge hver repos på stedet. Det blev besværliggjort af de trange forhold, og trappeelementerne blev opbevaret i kælderen. Men stille og roligt kom håndværkerne op til 5. sal – trin for trin fra kælder til kvist.

- Selv for et rutineret trappehold er det en fascinerende opgave. Vi har lavet mange forlængelser af hovedtrapper til en loftsetage, men det er sjældent at få lov at kigge 18,5 meter op i et tomt trapperum, siger Peter Ravn.

Den nye trappe er brandsikret efter alle regler, og et realistisk skøn er, at den bør kunne holde de næste par hundrede år.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141