23948sdkhjf

Alle i samme bås i kartelsagen

Byggevirksomhed, der har accepteret bøde i kartelsagen, mener ikke bødestørrelserne afspejler forseelsernes alvorlighed
Der differentieres ikke mellem dem, der har lavet en mestergris, og dem, der i misforstået venlighed har lånt en pris ud til en konkurrent. Vi er alle af SØIK (Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet) behandlet ens. Alle kommer i samme bås. Bagmandspolitiet betragter forseelserne som lige alvorlige. Det er krænkende for retsbevidstheden.

Sådan lyder nogle af anklagerne mod SØIK fra Kjell Pedersen, bestyrelsesformand i tømrer- og snedkervirksomheden Kjell Pedersen Entreprise A/S, Gladsaxe.

Han og virksomheden accepterede kort før jul en bøde på 450.000 kroner i forbindelse med en sag i det såkaldte københavnske byggekartel.

- Men vi er ikke en del af noget kartel. Vi er imidlertid blevet behandlet, som om vi er. Det er skuffende, men det er også stærkt krænkende for vores retsfølelse. Vi har overtrådt konkurrenceloven. Det har vi erkendt, men det gør os altså ikke nødvendigvis til deltager i et ulovligt kartel, siger han.

Misforstået venlighed

Sagen er, at en nu tidligere medarbejder i virksomheden i foråret 2009 blev kontaktet af en medarbejder i et andet firma, der var kommet i tidsnød i forbindelse med et tilbud for den daværende Universitets- og Bygningsstyrelse.

- Den pågældende medarbejder videregav i den forbindelse på eget initiativ vort tilbud til det andet firma. Det var misforstået venlighed, og det var dumt - og vi er blevet klar over, at det også var ulovligt. Vort tilbud var ved licitationen det billigste. Faktisk var vi 20 procent billigere end nærmeste konkurrent, der selvstændigt havde afgivet bud. Vi fik opgaven, en byggesag til cirka 1,3 mio. kroner. Ingen har derfor haft tab i sagen; ingen har fået ulovlige gevinster ud af det, og der var konkurrence om opgaven, siger bestyrelsesformanden.

Mestergris slipper billigt

Kjell Pedersen Entreprise A/S blev i efteråret præsenteret for et bødeforelæg på 530.000 kroner. Det blev siden barberet ned til 450.000 kroner. Det er dog ifølge virksomhedens ledelse stadig en alt for voldsom sanktion i forhold til forseelsen.

- Af de bødeforelæg, som indtil videre er vedtaget, kan vi jo se bødestørrelserne og de enkelte virksomheders forseelser. Man kan blandt andet se, at en virksomhed, som har modtaget 75.000 kroner for deltagelse i en egentlig mestergris, har fået en bøde på 42.900 kroner. Det er langt under det, som vi har forstået er minimumsbøden på 400.000 kroner. Vi forstår, at baggrunden er, at virksomheden kører med underskud.

- Normalt afspejler bøden en forseelses alvorlighed. Det er ikke tilfældet i de sager, som indtil videre er kommet til offentlighedens kendskab. Der er ingen logik i, at en virksomhed, som beviseligt har været med til at aftale priser og har fået et vederlag for sin deltagelse, får rabat, fordi den er dårligt drevet og skal betale mindre end en tiendedel af for eksempel vores bøde, siger Kjell Pedersen.

Besmitter budprocessen

Specialanklager ved SØIK Niels Kjærsgaard siger til Licitationen - Byggeriets Dagblad, at han godt er klar over, at visse dele af byggebranchen hævder, at en lånepris ikke er så slem en forseelse som en mestergris.

- Faktum er imidlertid, at man uanset, om det er det ene eller det andet, så forbryder man sig mod konkurrenceloven. Ved at låne eller udlåne en pris besmitter man budprocessen. Hvis en bygherre beder om tre priser, men kun får to reelle bud, laver entreprenørerne svig og minimerer konkurrencen, siger han.

- Med hensyn til bødestørrelserne, så har Kjell Pedersen Entreprise fået en bøde på samme niveau som andre virksomheder med ét enkelt forhold. Det er korrekt, at det er et skærpende element, hvis en virksomhed har modtaget vederlag. I det konkrete tilfælde, der henvises til, er bøden på 42.900 kroner baseret på, at der i lovforarbejderne til konkurrenceloven fremgår et bødeloft på maksimalt 10 procent af virksomhedens omsætning. Det betyder, at der skal udmåles en bøde i spændet fra nul til 10 procent af virksomhedens omsætning i forhold til den enkelte virksomhed på grundlag af overtrædelsens grovhed. Heri indgår blandt andet antallet af forhold, hvor den enkelte virksomhed har overtrådt loven samt den samlede entreprisesum. Det er vigtigt at understrege, at alle virksomhederne har haft adgang til at få bødeforelægget prøvet ved domstolene, siger specialanklager Niels Kjærsgaard fra SØIK.

Overvejede en retssag

Kjell Pedersen oplyser, at man længe overvejede at få prøvet bødens størrelse ved domstolene.

- Vi føler, at vi har fået sat pistolen for panden. SØIK har strammet bødeskruen helt urimeligt. De store bøder har i vores øjne skulle fortælle omverdenen om en "stor sag", de har optrevlet. SØIK ved, at virksomhederne skal ud at købe assistance for at bringe en sådan sag for domstolene. Det er dyrt at føre en sådan sag; der er ingen garanti for, at bøden bliver mindre, og vi ville miste fokus på vort daglige virke. Derfor opgav vi tanken og valgte at betale bøden, forklarer han.

Virksomheden har for nylig været gennem et generationsskifte, hvor Kjell Pedersen har sluppet tøjlerne for den daglige drift og fremover vil virke som bestyrelsesformand.

I den forbindelse er de interne procedurer med tilbudsgivning skærpet. Kjell Pedersen føler sig derfor overbevist om, at den fejl, der skete i foråret 2009, aldrig vil kunne gentage sig.

Virksomheden er et familieejet aktieselskab, der blev etableret i 1977 som enkeltmandsvirksomhed og i dag har cirka 30 ansatte.

Artiklen er en del af temaet Fokus på byggekartel-sagen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125