Blæser til modangreb: Udskældt italiensk storentreprenør afviser ansvar for møgsager
Opdateret: Det planlagte samråd i Folketinget onsdag den 28. maj er udsat på grund af sygdom.
Den italienske entreprenør Itinera afviser alle anklager om brud på løn- og arbejdsvilkår. Virksomheden mener grundlæggende, at kritikken mod dem er uberettiget.
Det sker i en henvendelse fra Itineras nordeuropæiske chef, Barry Crouchman, til erhvervsminister Morten Bødskov (S) og beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S).
De to ministre er kaldt i samråd af SF's Karsten Hønge og Enhedslistens Victoria Velasquez "om virksomheder med en dokumenteret historik af lønfusk og brud på danske regler."
- Et vigtigt udgangspunkt er, at hverken Itinera eller dets datterselskaber nogensinde er blevet dømt af danske domstole, arbejdsretlige instanser eller andre organer for hverken lønsnyd, arbejdstvang eller overtrædelser af de gældende kollektive overenskomster, skriver entreprenøren i henvendelsen, som Licitationen har set.
Selskabet peger på, at der i EU-retten ikke er et lovmæssigt kædeansvar for hovedentreprenøren. Derfor er Itineras datterselskaber ikke ansvarlig for forseelser begået af parter, de har indgået kontrakt med, som eksempelvis underentreprenører, hedder det.
Ikke vores praksis
Samrådet kommer efter artikler i medierne om lønsnyd på Storstrømsbroen, hvor Itinera er hovedentreprenør, samt at italienerne i tre år er udelukket fra et byde på projekter hos Statens Vegvesen i Norge.
Udelukkelsen i Norge kom på baggrund af en række domme og kendelser hos underleverandører på Itineras tre danske projekter: Storstrømsbroen samt supersygehusene i Odense og Køge. Itinera og dets danske datterselskaber er derfor omdrejningspunktet for samrådet - både direkte og gennem sine underentreprenører.
- Bemærk venligst, at det ikke er vores virksomheds praksis at deltage i politiske debatter eller indgå i konfrontation med fagforeninger. Vi er en international entreprenør og er som sådan fokuserede på at levere projekterne i de lande, vi er involveret i, skriver Barry Crouchman.
I brevet har Itinera vedlagt er et 24-siders memorandum, hvor virksomheden i detaljer gennemgår en række sager, og det man overordnet opfatter som et urimeligt fokus i en række medier mod selskabet som udenlandsk entreprenør.
Et af de centrale emner er den norske sag. Her har to domstole afvist klager fra Itinera, men Itinera mener ikke at, nordmændene har taget klagerne alvorligt, blandt andet fordi at den seneste ankeinstans, Oslo Lagmannsret, ikke tog stilling til klagen.
Dette skyldtes, ifølge dommen, alene, at Itinera blev rangeret sidst af fem bydere på vejprojektet og dermed slet ikke havde ret til at klage ifølge norsk lov.
- Det faktum, at Oslo Lagmannsret ikke havde til hensigt at gå ind i substansen og forholde sig de mange retskrav, som Itinera havde rejst, er ganske sigende, lyder det i redegørelsen fra Itinera, uden at denne underliggende anklage uddybes.
Sunket i jorden
De 24-sider er underskrevet af Barry Crouchman, hvor han også forholder sig til den konkursramte virksomhed PK & ECD, som vi også dækkede her på Licitationen.
Ejerne af virksomheden er som sunket i jorden og har efterladt sig milliongæld i Danmark. I to faglige kendelser blev den italienske underleverandør dømt til at betale knap 18 mio. kr. i bod. Også i den sag afviser Itinera, at virksomheden eller datterselskabet SBJV, som bygger Storstrømsbroen, har noget ansvar.
Til gengæld bruger man sagen om PK & ECD til at gå i struben efter fagforeningen 3F, som man anklager for "at have et økonomisk incitament til at forfølge brud på kollektive overenskomster", som det hedder i teksten.
Itinera skriver, at der baseret på deres optegnelser "går i gennemsnit mindre end en fjerdedel af de tildelte beløb til medarbejderne, mens 77 pct. havner i fagforeningernes lommer uden gennemsigtighed om, hvad der derefter sker med pengene."
Hvad disse optegnelser er baseret på, oplyses ikke.
Hos 3F Byggegruppen tager man kritikken med ro. I et skriftligt svar lyder det fra 3F, at når virksomheden har indgået en aftale om overenskomst, kan fagforeningen føre en faglig sag jf. de fagretlige regler, der fremgår i overenskomsterne.
- Dette for at få virksomheden dømt til at efterleve aftalen over for 3F. 3F kan herefter selv afregne deres medlemmer af sagens udkomne. Hvis virksomheder vil undgå, at 3F får mulighed for at afregne deres medarbejdere, så skal de blot efterleve overenskomsten, som de har tiltrådt, lyder det.
Aldrig dømt
Generelt mener Itinera, at virksomheden er udsat for øget fokus hos fagforeninger og medier, fordi man er udenlandsk.
Virksomheden understreger, at den selv aldrig er blevet dømt i Danmark, at den har styr på sine compliance-initiativer og at der ikke findes statistisk belæg for, at Itinera er involveret i flere konflikter end andre aktører.
Samtidig peger italienerne selv på, at der ikke er lovmæssigt kædeansvar for hovedentreprenøren over for underentreprenøren. Hverken i dansk ret eller i EU-retten, lyder det.
Den italienske entreprenør skriver dog, at nogle af underentreprenørerne på projekter, hvor Itineras datterselskaber er aktive, er idømt bod i arbejdsretten eller faglige voldgifter for at overtræde bygge- og anlægsoverenskomsterne i årenes løb.
Itinera skriver, at man har iværksat "hidtil usete initiativer" for at sikre, at underleverandører overholder løn- og arbejdsvilkår.
Samrådet begynder onsdag kl. 13:30 på Christiansborg.
Artiklen er en del af temaet Storstrømsbroen.