Debat: DRA-certificering sikrer den højest mulige materielsikkerhed på de danske byggepladser

Det er sjældent risikabelt at læse Licitationen og drikke kaffe samtidigt.
Men den 8. maj var det lige ved at gå galt, da vi så et debatindlæg af Carsten Hoeck, som er adm. direktør i Loxam Danmark og formand for Dansk Materielforening i Dansk Industri.
I debatindlægget ”Sammen om øget sikkerhed på byggepladsen” påstår Carsten Hoeck blandt andet, at flere af medlemmerne i Dansk Materielforening har ISO-certificeringer, og at det er lidt som at tage det sorte bælte på, når det kommer til sikkerhed for materiel på byggepladsen. Derfor er DRA-certificering ifølge ham en ”light”-version af ISO-standarderne og bør betragtes som et minimumsniveau.
Magen til sortsnak skal man lede længe efter.
Medarbejdersikkerheden på byggepladsen er ikke blot et spørgsmål om regler og procedurer – det handler om menneskeliv. I en branche, hvor tunge maskiner og komplekst materiel er en del af hverdagen, er det afgørende, at det udstyr, der anvendes, er i topform.
Her skiller DRA-certificeringen sig ud som den ypperste garanti for, at byggepladsens lifte og teleskoplæssere ikke blot er funktionelle, men også sikre og miljømæssigt forsvarlige.
Eftersyn
DRA står for Danish Rental Association, og det er en certificering, som er baseret på internationale standarder som ISO 9001, ISO 14001 og OHSAS 18001. Disse internationale standarder er så efterfølgende blevet skræddersyet til materielbranchen. Så hvis ISO-certificeringer er det sorte bælte, ja, så er DRA-certificeringen det sorte bælte med den absolut højeste og tiende dan-grad.
En ISO 9001 og ISO 14001 giver ikke automatisk en DRA-certificering. Før det kan lade sig gøre, skal et akkrediteret organ tage stikprøver af alt udlejningsmateriel, og alt selvkørende materiel skal som minimum leve op til Lift- og Maskinkontrolordningernes skærpede krav. Så mens ISO-certificeringer som ISO 9001 og ISO 14001 er anerkendte standarder for kvalitets- og miljøledelse, stiller de ikke specifikke krav til det fysiske materiel eller dets vedligeholdelse.
DRA-certificeringen går her skridtet videre ved at kræve, at alt materiel gennemgår et årligt sikkerheds- og kvalitetseftersyn – nærmere bestemt på et godkendt værksted under Lift- og Maskinkontrolordningerne. For at sikre kvaliteten af de lovpligtige årseftersyn, tager Teknologisk Institut løbende 3,5 - 10 pct. stikprøver af de maskiner og lifte som er underlagt ordningen.
Arbejdstilsynet som partner
Ved etableringen af kontrolstrukturen med godkendte værksteder, stikprøver og Lift- og Maskinkontrolordningerne var Arbejdstilsynet en vigtig sparringspartner. Arbejdstilsynet har løbende udtrykt stor tilfredshed med den, så der ved man godt, at der er fornemt styr på materielsikkerheden, når en lift eller teleskoplæsser på byggepladsen har et klistermærke, som viser, at den er med i Lift- og Maskinkontrolordningen.
Med en ISO-certificering er der ingen krav til, hvordan det lovpligtige årseftersyn af materiellet skal gennemføres. Det vil sige, at virksomheden kan undgå, at et GTS-certificeret organ løbende tager stikprøver af materiellet og at værkstedet - af samme uafhængige organ – hver sjette måned bliver kontrolleret og godkendt. I stedet giver en ISO-certificering mulighed for selvkontrol af materiellet.
Glidebane
Det, mener vi og vores medlemmer i Materielsektionen, er en glidebane, som inviterer til interessekonflikter mellem virksomhedens profitmarginer og materielsikkerheden. Ja, ønsket om at eliminere enhver fristelse til at file på materielsikkerheden – for f.eks. at kunne stå økonomisk bedre i et udbud - var faktisk en af de drivende overvejelser bag etableringen af Materielsektionen.
Påstanden om, at DRA-certificering kun skulle være relevant for små og mellemstore virksomheder, er vi derfor uforstående overfor. Særligt fordi flere store materieludlejere i Dansk Materielforening jo i dag er DRA-certificerede og derfor også er med til at sikre materielsikkerheden på de danske byggepladser.
Med en DRA-certificering sikrer vi som branche, at de tonstunge lifte og teleskoplæssere bliver gennemtjekket - efter nøje forskrifter - af et godkendt værksted. Endda et godkendt værksted hvis kvalitet Teknologisk Institut løbende fører tilsyn med. Så bliver det ikke bedre.
