Analyser: Bygninger i Forsvaret kræver tocifret milliardbeløb

Der kan være et investeringsbehov på op til knap 50 mia. kr. på Forsvarets ejendoms- og it-område. Det viser analyser ifølge Forsvarsministeriet.
Analyserne kommer, efter at forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) i 2023 præsenterede en genopretningsplan, som blandt andet skulle modernisere nedslidte kaserner.
Der var i genopretningsplanen afsat cirka 3 mia. kr. til genopretning af it-området og cirka 2 mia. kr. til genopretning af ejendomsområdet. Det var for perioden 2024-2033, altså perioden for det nuværende forsvarsforlig.
- Vi vidste allerede i 2023, at der var store udfordringer med både it-området og vores mange bygninger, og det var derfor, at vi akut satte gang i flere tiltag.
- De nye analyser giver et langt bedre overblik over områderne, og det er tydeligt, at vi står over for at skulle investere markant i it og etablissement i de kommende år, siger Troels Lund Poulsen torsdag i en pressemeddelelse.
Det er eksterne konsulentvirksomheder, som har stået for analyserne.
Mange milliarder til bygninger
Hvad bygninger angår, viser analysen, at en tredjedel af Forsvarets bygninger er i "under middel eller dårlig stand". Hvad det helt konkret indebærer, vides ikke. Men der har tidligere været beskrevet om bygninger med skimmelsvamp og forfald i det hele taget.
I analysen estimeres det, at der er et "genopretningsbehov" på mellem 6,6 og 13,5 mia. kr.
- Hvis alle bygninger skal i en stand over middel, estimerer analysen, at det vil koste cirka 26,9 mia. kr. Men det konkrete beløb afhænger af ambitionsniveauet for blandt andet antallet af bygninger, der bør renoveres, hvor hurtigt renoveringen skal finde sted, og til hvilken stand de skal bringes i. Nedrivning og nybyg kan også komme på tale, skriver ministeriet i pressemeddelelsen.
På it-området viser en analyse, at der er et "merbehov" på mellem 17,5 og 21 mia. kr.
Troels Lund Poulsen konstaterer, at det handler om at fremtidssikre Forsvarets it- og informationssikkerhed, og at den opgave er stor.
- Forsvaret er midt i en historisk opbygning, og vi skal i lyset af den ændrede sikkerhedspolitiske situation styrke den digitale kapacitet markant. Digitalisering af kamppladsen, hastighed i kommunikation, resiliens, koordination og beslutningsprocesser er afgørende for Forsvarets succes, siger han.
Hvad der skal ske på områderne fremover, skal nu drøftes i forligskredsen. Men det står fast, at der ikke er afsat nok penge til at rette op på de to områder.
/ritzau/