Ventilationsløsning giver ren luft, lavere energiforbrug og mulighed for EU-støtte
Der er i øjeblikket stor fokus på at nedbringe energiforbruget i bygninger, blandt andet som følge af det europæiske bygningsdirektiv EPBD. Et nyt krav i Bygningsreglementet betyder samtidig, at bygningsejere snart skal kunne dokumentere luftkvaliteten indendørs – og netop dét krav har banet vejen for en ny og energibesparende løsning fra JS Ventilation, der kombinerer intelligent måling med avanceret filtrering og recirkulering.
“Energiforbruget i bygninger skal nedbringes, og et af de steder, hvor der virkelig er noget at hente, er i ventilationsanlæggene. Her arbejder vi på to fronter: Dels kravene om dokumentation af luftkvaliteten, og dels på at reducere det energiforbrug, der følger med behandlingen af 100 % frisk luft,” siger Kim Kronby fra JS Ventilation.
Luften recirkuleres og renses
Traditionelle anlæg kører i dag typisk med fuld tilførsel af frisk luft, som skal køles eller opvarmes, inden den blæses ind i bygningen. Det er dyrt – både økonomisk og energimæssigt. Men med ny sensorteknologi kan man nu måle luftkvaliteten i bygningen præcist og i realtid.
“Hvis luften er god nok, behøver vi ikke skifte den ud hele tiden. I stedet for at blæse den brugte luft ud, kan vi recirkulere den – og det sparer enorme mængder energi. Det er et nyt tiltag, som vi allerede er begyndt at implementere hos en række kunder,” fortæller Kim Kronby.
Løsningen kan implementeres i eksisterende ventilationsanlæg – uanset producent – og går på, at JS Ventilation installerer en bypass løsning og nye elektrostatfiltre. I modsætning til traditionelle posefiltre har disse filtre en højere filtreringsgrad, lavt tryktab og en levetid på op til 15-20 år.
Vi kan lave en model, hvor kunden ikke skal have én krone op af lommen. Investeringen betaler sig selv tilbage i form af lavere energiforbrug. Kim Kronby, JS Ventilation
“Vi fjerner mikropartikler som virus, pollen og svampesporer, som ellers ville slippe igennem og potentielt gøre indeklimaet dårligere. Ved at sikre ren luft kan vi tillade os at bruge den igen, uden at gå på kompromis med sundheden,” siger Kim Kronby.
Energibesparelser kan betale investeringen
Teknologien er allerede godkendt til EU-støtte, og det er med til at gøre den attraktiv for mange. Kim Kronby peger også på, at kommunerne via Kommunekredit har mulighed for at få økonomiske tilskud til installation af løsningen fra JS Ventilation. Han fremhæver, at tilbagebetalingstiden på installationen er relativt kort. For ventilationsanlæg i drift 24/7 som fx plejehjem, butikscentre og hoteller, er tilbagebetalingstiden omkring 4-6 år.
“Hvis man samtidig med installation af bypass løsningen og elektrostatfiltrene også vælger at udskifte de gamle ventilatorer med nye energibesparende modeller, kan tilbagebetalingstiden komme helt ned på 3-4 år,” forklarer Kronby.
JS Ventilation tilbyder også finansieringsløsninger, hvor investeringen betales af de besparelser, som kunden opnår gennem lavere energiforbrug.
“Vi kan lave en model, hvor kunden ikke skal have én krone op af lommen. Investeringen betaler sig selv tilbage i form af lavere energiforbrug,” siger Kim Kronby.
Ud over energibesparelser og økonomiske gevinster er der også en mærkbar bæredygtighedsgevinst. Elektrostatfiltrene skal ikke skiftes ud løbende som posefiltrene, og hele logistik- og affaldsprocessen ved filterudskiftning forsvinder. Det reducerer CO2-aftrykket og gør vedligeholdelsen enklere.
Løsningen er allerede testet i pilotprojekter på blandt andet Rigshospitalet, Novo Nordisk, Center for Ejendomme, Haldor Topsøe og i flere kommunale bygninger. JS Ventilation oplever stigende interesse fra både private og offentlige aktører.
Om JS Ventilation A/S
Vil du have et sundere indeklima, forbedre trivslen og øge produktiviteten i din virksomhed? JS Ventilation er dine eksperter på området, og vi leverer altid gennemtænkte og holdbare anlæg inden for ventilation, der er tilpasset selv de mest udfordrende miljøer.