Behov for dokumenterede beregninger på støjskærme og skilteportaler i udbudsfasen
Der er planlagt mange infrastrukturprojekter i Danmark frem mod 2035, som løbende bliver udbudt på Vejdirektoratets udbudsportal. Støjskærme og skilteportaler er typisk en del af anlægsprojekterne. Den vindende entreprenør har oftest alt ansvaret – også for skilteportalerne - men typisk er der ikke lavet forprojektering af portalerne inden bud på opgaven, hvilket giver problemer senere.
Før i tiden havde ingeniørfirmaerne bag udbudsmaterialet til et infrastrukturprojekt typisk lavet en præprojektering af de aktuelle skilteportaler, så man reelt blot skulle byde på stålet, forklarer Jes Bo Rennebod, CEO i Scan Convert.
Men det har ændret sig i årenes løb, så ’de bydende’ og senere de vindende entreprenører af opgaven egentlig bare får nogle skiltestørrelser, og så skal man selv regne resten ud.
”Skilteportalerne bliver tit negligeret i de store projekter fordi de kun koster et lille beløb i et projekt til mange millioner. I stedet for at lave detaljerede og dokumenterede beregninger, så spørger man skilteleverandørerne om prisen og nøjes med at gætte på, hvad det koster samlet set at få dem etableret,” siger Jes Bo Rennebod.
Man får præcise kvantitative størrelser og mængder på både omkostninger og dimensionering. Det giver muligvis lidt højere startomkostninger, men man sikrer gennemsigtighed for alle parter og undgår tvister mellem bygherre og entreprenør. Jes Bo Rennebod, CEO i Scan Convert.
Vindende entreprenør har ansvaret
Han påpeger, at skilteleverandørerne – som han kalder ”skrivebordsentreprenører” – ikke har nogen rigtig erfaring med projektering af skilteportaler. Og det betyder i praksis, at den vindende entreprenør af et infrastrukturprojekt, kan få sig nogle trælse overraskelser i løbet af projektet. For der er skrappe krav til skilteportalerne i dag.
”Fra at være noget ret ordinært, hvor man kunne gøre, ’som man plejer’, så er der kommet skærpede krav til de statiske beregninger på stålkonstruktionerne, der skal holde skiltene, og de skal kunne dokumenteres. Det er ikke alle de vindende entreprenører, der er klar over det. Men det er dem, der har ansvaret for at projektere og simulere. I den proces kommer der oftest også en kommenteringsproces. Og det er jo her, hvor tredjepartsingeniører kan sikre sig ekstraarbejde, hvis de kan påvise, at den vindende entreprenør ikke har ’orden i penalhuset’,” siger Jes Bo Rennebod.
Han opfordrer entreprenørerne til at være på forkant med udfordringerne ved at lave et grundigt forarbejde, når de deltager i et udbud. Men det kan hurtigt løbe op i ressourceforbrug, og her bliver skilteportalerne ofte nedprioriteret. For når udbuddene kommer i halen på hinanden, så kan det være svært at fordele ressourcerne. Men Scan Convert har en genvej og en brugbar løsning, der tilgodeser knaphed på tid og økonomiske ressourcer.
God, bedre, bedst
Jes Bo Rennebod kalder det et quickfix. Et softwaresystem – Gantry-Smart-Software® – sikrer en statisk beregning og løsning, hvor entreprenøren kan vælge mellem statiske forprojekteringer: ’god, bedre, bedst’ - baseret på matematiske og statiske modeller, hvor man kan indtaste de nødvendige betingelser og variable, der sikrer entreprenører korrekte stålprofilstørrelser, funderinger og dermed en sikker tilbuds- og efterfølgende projektøkonomi – når projektet er vundet.
Det betyder helt konkret, at entreprenøren kan investere i en sikker beregning allerede i tilbudsregi - afhængigt af hvilken risikoprofil man som bydende entreprenør ønsker at byde ind med.
”Så kan man få udarbejdet et forprojekt hos Scan Convert A/S. Vi kigger på jordbundsundersøgelser, placering af portalen, herunder lokation og frihøjder for skiltene i forhold til vejniveau og naturligvis skiltestørrelserne, der vil belaste den pågældende stålkonstruktion. Forprojektet afleveres til kunden – og kunden er alle de bydende entreprenører. Denne løsningsmetode sikrer, at de enkelte entreprenører kan ”gå ud og shoppe på stålet.”
Jes Bo Rennebod kalder systemet for ’Gantry-Smart-Software®’. Virksomhedens programmør har lavet en brugerflade, der kigger ned i kæmpestore regneark forbundet med endnu større databaser. I systemet indtaster man alle de nødvendige parametre. Det kan fx være en skiltestørrelse på 9 meter i bredden, 2 meter i højden, en center/benafstand på 20 meter og en placering i en bestemt retning i forhold til den geografiske orientering.
Det er enkelt og hurtigt, og man får alle de beregninger, man har brug for. Men før kunden går i gang, skal der tages en beslutning om, hvor detaljeret det skal være. ’God, bedre, bedst’ udtrykker, at der er tre forskellige moduler, man kan tilvælge med stigende detaljeringsgrad og pris.

”I ’bedst’ får man også jordbundsundersøgelser med i forhold til placeringen, fordi brugeren af beregningssystemet i dette tilfælde analyserer de aktuelle jordbundsforhold. I forbindelse med aktuelle udbudte anlægsprojekter har de bydende ofte adgang til de jordbundsundersøgelser, der er udleveret af bygherrer til Vejdirektoratet. I relation til EuroCode, som er den styrende norm i den gældende lovgivning, kan man ud fra et normsynspunkt – i tilbudsfasen med en nøjagtighed indenfor 20-200 meter - kan man med stor sandsynlighed finde de jordbundsundersøgelser, der vil kunne danne et reelt og fornuftigt projekteringsgrundlag for funderingen af portalen,” siger Jes Bo Rennebod.
Han anbefaler også, at man i etablering af portalerne bruger borede cirkulære fundamenter. Før i tiden lavede man oftest in-situ støbte kubiske fundamenter. Inden man gravede ud havde man typisk udfra tabelopslag valgt en fundamentstørrelse, der helt lavpraktisk dikterede fundamentets udformning og størrelse, henset til portalens udformning og med afsæt i den givne skiltestørrelse.
”Jeg vil langt hellere lave et boret fundament, som vi har dygtiggjort os i over en lang årrække. Set i forhold til det kubiske in-situ støbte fundament, hvor en gravko skal grave et firkantet hul - enten før vejen laves eller efter, hvilket i givet fald ville kunne kræve noget stabiliseringsarbejde og sikring af vejkassen forinden. Det borede fundament vil ofte betyde kortere tid på lokationen og dermed mindre forstyrrelser af infrastrukturen og kortere afspærringer – alt sammen en oftest ikke uvæsentlig besparelse og dermed en mindre omkostning for bygherre såvel som den vindende entreprenør.”
”Usundt” udbudssystem vs. ”belønningssystem”
Jes Bo Rennebod henleder opmærksomheden på, at det nuværende danske udbudssystem er ’usundt’, for det beror på, at det er billigste udbud, der vinder. Og her er forarbejdet i form af forprojektering i forbindelse med skilteportaler og støjskærme ofte helt eller delvist udeladt - eller ”hvad værre er” - baseret på ’gæt-værk’ fra tidligere opgaver.
Projekteringen af portalerne starter oftest først, når udbuddet er vundet, hvor tilbudet fra skrivebordsentreprenørerne først skal til at ’pakkes ud’ af en ’bundet-vare’ – der er pakket ind i vejafspærringer, autoværn etc. Det er Jes Bo Rennebods klare opfattelse, at ’skrivebordsentreprenørerne’ vælger en bevidst strategi med at samle portaler etc. i en pakkeløsning, der helt lavpraktisk dækker over, at man ikke kan tilbyde en projekteret vare. Denne løsning er dømt til at gå galt, og der er ofte kun én vinder, og det er den med mindst ansvar, påpeger han.
”Dem, der vinder en udbudsrunde, bliver jo alligevel tvunget til at lave en projektering på portalerne. Hvorfor ikke lave en projektering der holder hele vejen hjem – til alles gavn og glæde. Den vindende entreprenør bliver oftest stillet i en situation, hvor stålkonstruktionen skal gennemgå en kommenteringsproces – oftest gennemført af det pågældende ingeniørhus, der har udformet udbudsmaterialet. En sådan kommenteringsproces kan være både lang og økonomisk smertefuld for den vindende entreprenør”, hvis ikke der er styr på beregningerne og dokumentationen.
Den ansvarlige for budget og tidsramme kan altså ende med et projekt, der både går over tid og koster flere penge end oprindelig tiltænkt. Jes Bo Rennebod så derfor gerne et system, der indeholdt en belønning for at holde tidsplan og budget frem for straf i form af dagbøder - et belønningssystem, som byggebranchens aktører basalt set alle ville være motiverede for, idet der venter en belønning til deling mellem alle de involverede parter, når de respektive milepæle for godkendte projekter opnås – også 3PK.
Under alle omstændigheder opfordrer han til, at man i et projekt laver et grundigt forarbejde – også for skilteportaler og støjskærme.
”Man får præcise kvantitative størrelser og mængder på både omkostninger og dimensionering. Det giver muligvis lidt højere startomkostninger, men man sikrer gennemsigtighed for alle parter og undgår tvister mellem bygherre og entreprenør,” siger Jes Bo Rennebod.
”God, Bedre - Bedst”
Scan Convert har udviklet et beregningsprogram ”Gantry-Smart-Software®” – som muliggør fuld dokumentation allerede i tilbudsfasen. Dette sætter den enkelte entreprenør i stand til at tilbyde slutbrugeren et strukturelt tilbud i tre niveauer: God = Basis, Bedre = Mellem og Bedst = Total.
Den bydende entreprenør bliver således ikke fanget i et limbo af manglende dokumentation eller ændrede vilkår – når opgaven vindes, og opgaven skal føres ud i realiteten.
Scan Convert A/S tilbyder risikofrit tilbudsgrundlag for den bydende entreprenør i anlægsprojekter:
”God”, der fokuserer på grundlæggende ydelser som projektering, 3. parts kontrol og produktion af portaler.
”Bedre”, der kan udvides med yderligere ydelser som montage af portal, supervision og kontrolbesøg under udførelse, beregning af konstruktionens CO2-aftryk samt genberegning af konstruktionen ved uforudsete hindringer i jorden.
”Bedst” – der er en absolut totalløsning, hvor alle ydelser yderligere inkluderet udførelse af fundamenter og boltegrupper samt styring af grænseflader, hvilket giver kunder fuld fleksibilitet og samlet kvalitetssikring.
Om Scan Convert A/S
Scan Convert A/S er en veletableret og effektiv virksomhed, som har tradition for godt håndværk og mere end 50 års erfaring i udvikling og konstruktion. Vi er en løsningsorienteret samarbejdspartner, der tilbyder total-løsninger indenfor design, konstruktion, produktion, montage, og installation af kundetilpassede og skræddersyede stålløsninger. Vi har egen tegnestue med erfarne og kompetente ingeniører og projektledere, som står til rådighed for at hjælpe med at finde løsninger på forskellige udfordringer og problemstillinger. Vi har desuden egne montagefolk, som er med helt fra starten, når en ny installation skal gøres til virkelighed – sammen med kunden.
Kilde: Scan Convert A/S