23948sdkhjf

Kører gravemaskinerne ind før byggeri af nyt museum til 310 millioner

Tidsplanen for en ny hal til fem danske vikingeskibe kan blive rykket, hvis forundersøgelser finder spor fra fortiden, der kræver egentlige arkæologiske udgravninger

Under jorden ved Roskilde Fjord sker der nu noget ganske særligt. Inden Vikingeskibsmuseets nye bygning skal opføres som rammen om et vidnesbyrd om den danske fortid som vikingenation, de fem Skuldelevskib, skal der foretages arkæologiske forundersøgelser.

I dag begynder arkæologer arbejdet, hvor gravemaskiner langsomt blotlægger lag af historie.

- Uanset, hvad arkæologerne fra museet Romu finder i søgegrøfterne, er det deres forpligtelse at dokumentere det, forklarer Jesper Stub Johnsen, chef for museumsfaglig afdeling på Vikingeskibsmuseet, i en pressemeddelelse. 

Arkæologiske forundersøgelse ved Vikingeskibsmuseet

Forundersøgelserne vil blive udført i tre brede søgegrøfter i lige linjer:

  • To linjer, hvor den nye museumsbygning skal opføres.
  • En linje på den østlige side af kildeudløbet, hvor kilden skal flyttes til.

Mandag d. 17. marts 2025 begynder undersøgelserne af området for den nye udstillingsbygning.

Efter 5. april undersøges den østlige side af kilden.

Formålet er, at identificere potentielle arkæologiske fund og vurdere behovet for yderligere udgravninger inden etablering af en ny udstillingsbygning til de fem Skuldelevskibe.

Museet Romu har det arkæologiske ansvar på land i Roskilde Kommune, og står for undersøgelsen.

Søgegrøfterne bliver gravet dybe nok til at nå den oprindelige fjordbund og strandeng, 1-2 meter under fyldlagene fra 1800-tallet.

Kilde: Romu

- Denne forundersøgelse vil danne grundlag for at vurdere, om det nye byggeri ifølge museumsloven kræver egentlige udgravninger af hele eller dele af byggefeltet. Slots- og Kulturstyrelsen træffer den endelige beslutning på baggrund af en indstilling fra Romu, tilføjer han.

Arbejder på yderligere 250 millioner

Når alt er på plads under det, der bliver fundamentet for det nye museum, venter et langt større nybyggeri.

En ny ankomst- og udstillingsbygning til Skuldelevskibene, de fem vikingeskibe fundet i Roskilde Fjord, samt en delvis finansiering af landskabet løber op i 310 mio. kr. På nuværende tidspunkt er der fuld finansiering til byggeriet. 

Desuden er Vikingeskibsmuseet i dialog med fonde om at få finansieret transformationen af Vikingeskibshallen samt det resterende landskab, som vurderes at koste en kvart milliard.

I januar 2024 fik Lundgaard & Tranberg Arkitekter i samarbejde med blandt andre Marianne Levinsen Landskab, Christoffer Harlang Architects og rådgiveren Niras til opgave at skabe det nye hjem til Danmarks mest berømte historiske fartøjer.

Nye vikingeskibe?

Da Vikingeskibsmuseet i 1996 byggede Museumsøen, fandt man i etableringsfasen i alt ni skibsvrag. Heriblandt det hidtil længste kendte vikingeskib, Roskilde 6, som i dag er en del af Nationalmuseets samling.

Når Romus arkæologer undersøger de cirka 1,5 meter brede søgegrøfter i tre lige linjer, så er det muligt, at de finder dele af vikingeskibe.

- Når vi kommer ned til den oprindelige fjordbund og strandeng, kan der muligvis ligge skibsvrag eller vragdele fra vikingetid og middelalder, ligesom det var tilfældet ved gravningen af kanalen rundt om museumsøen i 1996. Vi forventer gode bevaringsforhold for organisk materiale på grund af de fugtige aflejringsforhold, siger Jesper Langkilde, arkæolog og museumsinspektør i Romu.

Finder arkæologerne fortidsminder, kan det blive relevant med reelle arkæologiske udgravninger. Det kan  også påvirke tidsplanen for en ny udstillingshal.

Planen er, at de fem Skuldelevskibe rykker ind i en ny vikingeskibshal i 2028 med åbning året efter.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125