- En kæmpe milepæl: 50 år gamle betonelementer får nyt liv i nybyggeri

For første gang i Danmark er betonelementer fra nedrevne boligblokke blevet genindbygget i nyt boligbyggeri.
Læs også: Udpeger nye vindere under milliardaftale
Ved nedrivningen af en boligblok i Gellerupparken i Aarhus i 2023 blev vægelementer og hele huldæk som et forsøg taget ned fra blokken. Nu, et år senere, er 30 af betonelementerne ved at blive indbygget i nye rækkehuse nogle få hundrede meter fra, hvor de blev taget ud.
- Det er en kæmpe milepæl, at det er lykkedes at genindbygge mere end 50 år gamle huldæk i nyt byggeri. For selvom det måske virker simpelt, så ligger der et stort udviklingsarbejde bag, siger forretningsleder Katja Udbye Christensen fra Teknologisk Institut, i en pressemeddelelse.
Vægelementer og huldæk fra Gellerupparken
Ved nedrivningen af en boligblok i Gellerupparken i 2023 blev der som et forsøg nedtaget ni hele vægelementer og 42 hele huldæk fra blokken til senere genbrug i nybyggeri.
De genbrugte huldæk blev nedtaget af Kingo.
Nedrivningen skete som en del af udviklingsplanen for området, hvor Brabrand Boligforening løbende arbejder med genbrug og genanvendelse.
30 af betonelementerne bliver indbygget i nye rækkehuse ved Trille Lucassens Gade og Gudrunsvej i Gellerupparken.
Kilde: Teknologisk Institut
Læs mereHun er leder af projektet (P)Recast, der sammen med en række partnere på tværs af byggeriets værdikæde udvikler teknologier og metoder for genbrug af betonelementer.
Læs også: Ejer af stort byggefirma hiver unge kræfter ind i ejerkredsen: De kommer med ny energi
Brancheaktører på banen
Inden de brugte betonelementer kan genindbygges, er der udført en række prøvninger på Teknologisk Institut for at kortlægge bæreevne og lignende.
Samtidig skulle der findes en aftager af betonelementerne. Her endte betonelementproducenten Boligbeton, med at spille en afgørende rolle.
- Det er vigtigt for os at være med til at udvikle vores branche i en positiv retning, så da vi hørte om betonelementerne fra Gellerupparken, kunne vi straks se en mulighed for at inkludere dem i en af vores leverancer af betonelementer, fortæller Tom Kristensen, direktør hos Boligbeton.

- Vores kunde, JCN Bolig, var heldigvis helt med idéen, tilføjer direktøren.
Det krævede en mindre tilpasning af elementerne, som skulle skæres i den rette størrelse for at passe til det nye byggeri.
Læs også: Boligbygger udvider ejerkredsen efter rekordår
Ny lovgivning
Parterne bag projektet betegner det som et vigtigt skridt mod opskalering og industrialisering af genbrug af betonelementer, og demonstrationen skal blandt andet være med til opbygge erfaringer til at kunne ændre den nuværende lovgivning. For selvom lovgivningen ikke direkte forhindrer genbrug, så adresserer den det heller ikke.
- Vores lovgivning bygger i høj grad på erfaringer. Hvis vi skal rykke ved lovgivningen, så den i fremtiden også understøtter genbrug af hele betonelementer, kræver det veldokumenterede erfaringer fra den virkelige verden, siger Katja Udbye Christensen.
Skal virksomheder i fremtiden altid starte forfra med nye metoder til nedtagning, dokumentation og genindbygning, så forbliver genbrug nemlig en nicheløsning, lyder et argument.
- Som det ser ud nu, giver genbrug af betonelementer ikke mening fra et økonomisk perspektiv. Det er både dyrt, tidskrævende, og forbundet med mange usikkerheder, siger bæredygtighedschef hos JCN Bolig, Karen HH Andersen,
- Når markedet samtidig ikke eksisterer, og der ikke findes genbrugte betonelementer til salg, bliver det enormt svært, fortsætter bæredygtighedschefen og melder sig samtidig klar til at afsøge mulighederne.
(P)Recast og genindbygningen
- (P)Recast-projektet har til formål at løse nogle af de udfordringer som hindrer genbrug af hele betonelementer fra eksisterende byggeri.
- Projektet er støttet af MUDP under Miljøstyrelsen og løber fra januar 2022 til juni 2025.
- I projektet medvirker følgende virksomheder: Teknologisk Institut, GXN, Aarhus Universitet, Aarsleff, Søndergaard, Tscherning, COWI, Brabrand Boligforening, branchesammenslutningen Dansk Beton, fonden Dansk Standard, Peikko Danmark, Hi-Con og AP Ejendomme.
- De genbrugte huldæk blev nedtaget fra Gellerupparken i efteråret 2023 af Kingo.
- Genindbygningen er foretaget af JCN Bolig og huldækkene er leveret gennem Boligbeton.